Preț redus la carburanți! Costul litrului de benzină și motorină.

Preț redus la carburanți! Costul litrului de benzină și motorină.

author
2 minutes, 26 seconds Read

Preț redus la carburanți! Costul litrului de benzină și motorină

În sfârșit o veste bună pentru șoferi. În aceste zile prețul carburanților la pompă se află în scădere. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit și benzina și motorina, fiind a cincea modificare a prețurilor la carburanți în tot atâtea zile la rând. Specialiștii apreciază că trendul se va menține și în acest weekend.

Cât a ajuns să coste un litru de benzină și unul de motorină

Spre exemplu, un litru de benzină standard a ajuns să coste între 6,72 şi 6,86 lei, iar pentru un litru de benzină premium plătim între 7,22 şi 7,51 lei. Este o scădere, după ce la începutul săptămânii un litru de benzină standard costa între 6,78 şi 6,98 lei, iar prețul pentru un litru de benzină premium se situa între 7,33 şi 7,63 lei.

La motorină situaţia este oarecum asemănătoare. Un litru de motorină standard a ajuns să coste între 7,43 şi 7,52 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste între 7,79 şi 8,03 lei. Asta spre deosebire de începutul săptămânii, când un litru de motorină standard costa între 7,44 şi 7,62 lei, iar un litru de motorină premium costa între 7,8 şi 8,13 lei.

Numai la GPL preţul se menține constant, un litru de GPL costând între 3,22 şi 3,25 lei.

Veste bună pentru șoferi

Potrivit specialiștilor, trendul de scădere a prețului la carburanți se va menține și în zilele următoare. Așa că șoferii care vor să-și alimenteze mașina cu benzină sau cu motorină trebuie să profite de situație.

Anual, în România se consumă anual peste 7,3 milioane de tone de carburanți, din care 5,9 milioane de tone motorină. La rândul ei, doar circa două treimi din motorina necesară se produce în cele trei rafinării din țară, iar restul se importă.

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferență de câteva zile, potrivit unui studiu al Consiliului Concurenței care reanalizează modul în care modificările cotațiilor se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Te-ar putea interesa si: