Atenționare călătorie: Circulație rutieră oprită în Bulgaria până în vara 2024

Atenționare călătorie: Circulație rutieră oprită în Bulgaria până în vara 2024

author
2 minutes, 25 seconds Read

Atenționare călătorie: Circulație rutieră oprită în Bulgaria până în vara 2024

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare pentru cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria, în special pe ruta Sofia – Ruse. Potrivit informațiilor transmise de MAE, circulația rutieră va fi oprită în perioada noiembrie 2023 – iulie 2024, în două tuneluri importante de pe această rută. Aceste măsuri sunt necesare pentru a permite lucrările de modernizare a tunelurilor Topli Dol și Praveshki Hanove.

Două tuneluri închise până în vara lui 2024

În urma închiderii tunelurilor Topli Dol și Praveshki Hanove, circulația rutieră va fi deviată prin alte tuneluri de pe direcția opusă, dinspre Ruse către Sofia. Autoritățile bulgare vor impune o limită de viteză de până la 50 km/h pe ambele sensuri ale drumului.

Aglomerații și timpi de așteptare crescuți

Se estimează că aceste lucrări de deviere a circulației vor genera aglomerări semnificative de autovehicule și timpi de așteptare în cadrul coloanelor de mașini. Autoritățile bulgare competente vor impune și trasee rutiere ocolitoare pentru a facilita fluxul de trafic.

Recomandări pentru șoferii români

MAE recomandă șoferilor români să conducă preventiv și să respecte limitele de viteză impuse pe tronsoanele rutiere menționate. Este important să se respecte semnalizarea rutieră montată și indicațiile și semnalele autorităților de control. De asemenea, se recomandă alegera atentă a traseului rutier corespunzător și achiziționarea în timp util a vinietelor electronice și a taxelor de drum tip TOLL pentru utilizarea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria.

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare cu privire la starea drumurilor, e-vigneta și sistemul e-TOLL, situația circulației la frontiera bulgară, zborurile de pe aeroportul din Sofia și starea vremii, cetățenii români pot accesa site-urile www.lima.api.bg, www.bgtoll.bg, www.mvr.bg, www.sofia-airport.eu și www.weather.bg. De asemenea, informații despre regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia pot fi găsite pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Asistență consulară

Cetățenii români care se confruntă cu situații dificile sau de urgență pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Sofia, la numerele de telefon +35929712858 și +35929733510. De asemenea, este disponibil și un număr de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria – +359879440758.

Recomandări finale

MAE recomandă cetățenilor români să consulte paginile web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org și www.mae.ro pentru informații actualizate despre călătoriile în străinătate. De asemenea, este disponibilă și aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Te-ar putea interesa si: