Rata de mortalitate în România depășește Ucraina.

Rata de mortalitate în România depășește Ucraina.

author
2 minutes, 37 seconds Read

România se confruntă cu o rata de mortalitate mai mare decât Ucraina, potrivit unui raport publicat recent de CIA. Conform acestui raport, în anul 2023, România se situează pe locul trei în lume în ceea ce privește mortalitatea, depășind țări precum Ucraina, Siria sau Libia.

Rata de mortalitate în România

Potrivit datelor actualizate la 1 noiembrie, rata de mortalitate din România este de 14,92 de decese la 100.000 de locuitori. Această cifră plasează țara noastră pe locul trei în lume, după Serbia (15,12) și Lituania (15,17). Astfel, se poate observa că România are o rată de mortalitate mai mare decât Ucraina și Rusia.

Situația în alte țări

În contrast cu situația din România, Fâșia Gaza, care se află în prezent într-un război devastator, are una dintre cele mai mici rate de mortalitate din lume, respectiv 2,88. Aceasta plasează Fâșia Gaza pe locul 225 în clasamentul realizat de CIA. Ucraina, care se confruntă cu războiul declanșat de Rusia, ocupă locul 6 în lume cu o rată a mortalității de 13,7, iar Rusia urmează pe locul următor, cu 13,27. Alte țări cu rate mari de mortalitate includ Letonia (locul 4), Bulgaria (locul 5), Estonia (locul 8), Croația (locul 9) și Ungaria (locul 10).

Țările cu cele mai puține decese

Pe de altă parte, cele mai puține decese se înregistrează în Bahrain (locul 226), Kuwait (locul 227), Emiratele Arabe Unite (locul 228) și Qatar (locul 229). Aceste țări se bucură de rate foarte scăzute de mortalitate, conform raportului CIA.

Rata de creștere a populației în România

Datele CIA dezvăluie faptul că România se confruntă și cu o rată scăzută de creștere a populației, cu o valoare de -1,01, plasându-ne astfel pe locul 229 din cele 236 de țări și teritorii analizate. Doar câteva țări se află într-o situație mai gravă decât România, cum ar fi Lituania, Letonia, Moldova, Saint Pierre și Miquelon, Puerto Rico, Samoa Americană și Cook Islands.

Situația nașterilor în România

În ceea ce privește nașterile, România ocupă poziția 207 din cele 228 de state luate în calcul, cu doar 8,63 nașteri la 100.000 de locuitori. Situația este și mai gravă în Croația, Ungaria și Letonia, iar cele mai puține nașteri s-au înregistrat în Andorra, Monaco și Saint Pierre și Miquelon.

Structura pe vârste a populației din România

Raportul CIA arată că aproximativ 85% din populația României are peste 15 ani. Structura pe vârste a populației este următoarea: 0-14 ani reprezintă 15,63%, 15-64 ani înseamnă 62,13%, iar cei de peste 64 de ani reprezintă 22,24% din populație.

Concluzie

Raportul realizat de CIA evidențiază faptul că România se confruntă cu o rata de mortalitate mai mare decât Ucraina și ocupă locul trei în lume în ceea ce privește mortalitatea. De asemenea, țara noastră se confruntă cu o rată scăzută de creștere a populației și un număr redus de nașteri. Este important ca autoritățile să ia măsuri pentru a îmbunătăți această situație și pentru a asigura un viitor mai bun pentru populația României.

Te-ar putea interesa si: