România cumpără tancuri Abrams: Tranzacție aprobată de Departamentul de Stat al SUA - 2,53 mld. USD

România cumpără tancuri Abrams: Tranzacție aprobată de Departamentul de Stat al SUA – 2,53 mld. USD

author
1 minute, 59 seconds Read

România cumpără tancuri Abrams: Tranzacție aprobată de Departamentul de Stat al SUA – 2,53 mld. USD

România a primit aprobarea Departamentului de Stat al SUA pentru achiziționarea a 54 de tancuri de luptă Abrams, într-o tranzacție evaluată la 2,53 miliarde de dolari. Această vânzare va consolida capacitatea de apărare a României și va contribui la securitatea aliatului NATO în regiunea Mării Negre.

Tranzacția va îmbunătăți capacitatea de apărare a României

Guvernul României a solicitat achiziționarea a 54 de tancuri de luptă Abrams și echipamentelor conexe, cu un cost total estimat de 2,54 miliarde dolari. Această tranzacție are ca scop îmbunătățirea capacității României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea unei forțe credibile, capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO.

SUA consideră că această tranzacție va contribui la securitatea unui aliat NATO care joacă un rol important în menținerea stabilității politice și economice în Europa. Pentagonul asigură că România va putea integra aceste echipamente în forțele sale armate fără dificultăți.

România plătește tancuri Abrams

În primăvară, Parlamentul României a aprobat alocarea a 10 miliarde de dolari pentru cinci programe de înzestrare cu armament. Pe lângă tancurile Abrams, România a investit considerabil în achiziționarea de echipamente militare. Avioanele F-16 cumpărate din Norvegia sunt așteptate să ajungă în 2024, iar armata intenționează să mai achiziționeze 150 de blindate Piranha 5 și șapte sisteme de rachete Patriot.

Ministerul Apărării a anunțat și dorința de a achiziționa 186 de rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM și 299 de rachete aer-aer AIM-9X SIDEWINDER, care vor fi utilizate pe avioanele F-16. De asemenea, România se pregătește să cumpere 1059 de autovehicule tactice ușor blindate și sisteme informatice pentru comandamentele de nivel brigadă.

Reacția ministrului Apărării

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a salutat decizia autorităților guvernamentale ale SUA privind vânzarea tancurilor Abrams către România. El consideră că această tranzacție va aduce oportunități majore pentru Forțele Terestre Române și va consolida parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite. Ministrul subliniază importanța cooperării militare bilaterale în asigurarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre.

Te-ar putea interesa si: