Impozite de 70% pentru persoanele fizice! Prognoze sumbre pentru România în 2024

Impozite de 70% pentru persoanele fizice! Prognoze sumbre pentru România în 2024

author
1 minute, 46 seconds Read

Impozite de 70% pentru persoanele fizice! Prognoze sumbre pentru România în 2024

ANAF impune de anul viitor impozitul de 70% pe banii persoanelor fizice care nu pot fi justificați legal. Astfel, măsura se va aplica pentru deciziile emise după 1 iunie 2024 sau pentru controalele începute de atunci, arată experții.

Ce spune Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali

ANAF va impozita 70% banii persoanelor fizice dacă nu pot fi justificați și nu au fost declarați, în loc de 16% cum este în prezent, începând din 1 iunie 2024, conform Legii noilor taxe, Legea 296/2023. Totuși, sunt unele aspecte practice referitoare la aplicarea acestui nou procent, în cazul controalelor în desfășurare sau cele care încep chiar de la 1 ianuarie 2024, după cum a arătat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Implicațiile noii măsuri

Practic, este vorba despre veniturile a căror sursă nu a fost identificată în baza verificărilor de ANAF. Potrivit lui Dan Manolescu, cei care se află deja în control vor dori să ajungă la o înțelegere cu Fiscul pentru a plăti mai repede impozitul de 16% în loc de 70% care va fi aplicat începând cu 1 iunie 2024.

Probleme pentru persoanele care vor primi decizii începând cu 1 iunie

Cei care vor intra în control în perioada următoare se vor confrunta cu o cotă mai mare de impozit, deși veniturile pentru care Fiscul estimează impozitul se referă la perioade trecute când cota era mai mică. Potrivit lui Dan Manolescu, această situație va crea probleme pentru persoanele care vor primi deciziile începând cu 1 iunie, deoarece vor fi supuse unei cote de 70%.

Ce soluție propune expertul

Dan Manolescu sugerează o soluție tranzitorie prin care persoanele aflate deja în control să beneficieze de cota existentă de 16% în loc de cea de 70%. El argumentează că, având în vedere că aceste persoane sunt deja în proces de analiză, ar trebui să li se aplice cota existentă în momentul controlului. Astfel, sumele constatate în perioadele trecute ar rămâne impozitate la cota de 16%.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: