Situația financiară a pensiilor: explicații de la fostul ministru Budăi și șeful Casei de Pensii Baciu

Situația financiară a pensiilor: explicații de la fostul ministru Budăi și șeful Casei de Pensii Baciu

author
1 minute, 58 seconds Read

Situația financiară a pensiilor: explicații de la fostul ministru Budăi și șeful Casei de Pensii Baciu

După ce Guvernul României a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, care aduce recalcularea pensiilor pentru mai bine de 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă, toată lumea se întreabă acum dacă există sau nu bani pentru creșterea acestor venituri.

Avem sau nu bani de pensii? Fostul ministru Marius Budăi a anunțat

Fostul ministrul al muncii, Marius Budăi, a avut joi seară o reacție importantă la Antena 3 CNN acolo unde a vorbit despre principalul subiect al zilei după ce există sau nu bani pentru creșterea pensiilor. Potrivit acestuia, cifrele sunt ușor diferite față de cele prezentate public. El a menționat că legea se bazează pe analize anterioare realizate în colaborare cu Banca Mondială și Comisia Europeană, iar acestea au concluzionat că legea este sustenabilă și elimină inechitățile.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a venit și el cu explicații

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noua lege a pensiilor este foarte bună pentru pensionarii actuali în plată și pentru viitorii pensionari. El a subliniat că noua formulă de calcul elimină inechitățile și că cel mai mare beneficiu al acestei legi este încurajarea prelungirii vieții active prin acordarea unor puncte de fidelitate în funcție de numărul de ani cotizați.

Noua lege a pensiilor, aprobată

Guvernul României a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Aceasta aduce recalcularea pensiilor pentru peste 4,7 milioane de beneficiari după o nouă formulă care corectează inechitățile din sistem. Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB este o altă măsură importantă inclusă în lege, care va permite creșterea pensiilor în mod sustenabil. Legea trebuie adoptată în Parlament până pe data de 20 noiembrie pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare.

Garanția că nicio pensie nu va scădea în baza procesului de recalculare

O altă garanție oferită de noua lege a pensiilor este că nicio pensie nu va scădea în urma procesului de recalculare. Cuantumul cel mai favorabil va fi păstrat în plată pentru fiecare beneficiar. Această măsură are ca scop protejarea veniturilor pensionarilor și asigurarea unei tranziții fără dificultăți către noua formulă de calcul.

Te-ar putea interesa si: