Scădere prag admitere Rezidențiat de către Ministerul Sănătății

Scădere prag admitere Rezidențiat de către Ministerul Sănătății

author
2 minutes, 12 seconds Read

Scădere prag admitere Rezidențiat de către Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a decis să scadă pragul de admitere la examenul de Rezidențiat în urma rezultatelor slabe obținute de candidați. Înaintea examenului, ministerul a crescut pragul la 65% în scopul selectării celor mai buni candidați. Cu toate acestea, numărul scăzut de candidați care au atins baremul minim a determinat ministerul să ia măsuri și să reducă pragul la 60%.

Un număr mai mare de candidați vor avea oportunitatea de a prinde un loc

Ministerul Sănătății a luat această decizie cu scopul de a permite unui număr cât mai mare de candidați să obțină un loc sau un post în specialitate. Punctajul minim de promovare la examenul de Rezidențiat este și în acest an de 60% din punctajul maxim realizat. La sesiunea de rezidențiat din domeniul medicină, punctajul maxim obținut a fost de 936 puncte, iar punctajul minim pentru promovare, conform baremului inițial de 65%, este de 608 puncte.

În urma acestei modificări, aproximativ 3.696 candidați ar putea alege un loc sau un post în specialitate din cele 4.327 disponibile, conform declarațiilor oficiale.

Măsura este necesară pentru a acoperi deficitul de specialiști

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat această măsură în urma necesității de a acoperi cât mai multe posturi și locuri la concursul de rezidențiat, în special în domeniile medicină de familie, medicină de urgență, ATI și altele. Prin scăderea pragului minim de promovare la 60%, ministerul speră să încurajeze un număr cât mai mare de tineri medici să opteze pentru specializările deficitare.

Ministrul Alexandru Rafila susține importanța pregătirii specialiștilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că pregătirea unui număr suficient de specialiști reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a ministerului. Este important ca tinerii medici să aibă un loc de muncă asigurat după absolvire, iar pacienții din România să beneficieze de îngrijire din partea generațiilor viitoare de specialiști.

Decizia vine după creșterea anterioară a pragului de admitere

În luna octombrie, când a fost aprobată metodologia de concurs, Ministerul Sănătății a motivat creșterea pragului de admitere la Rezidențiat de la 60% la 65% prin dorința de a ridica nivelul de selecție a candidaților.

La concursul de Rezidențiat din acest an, peste 10.000 de candidați au concurat pentru cele 4.327 locuri și posturi disponibile în domeniul medicină, medicină dentară și farmacie.

Te-ar putea interesa si: