Nașterile de gemeni în creștere: Cercetătorii dezvăluie explicații

Nașterile de gemeni în creștere: Cercetătorii dezvăluie explicații

author
2 minutes, 47 seconds Read

Nașterile de gemeni în creștere: Cercetătorii dezvăluie explicații

Potrivit unei cercetări recente publicate în revista științifică Human Reproduction, numărul nașterilor de gemeni este în creștere în întreaga lume. Acest fenomen a fost analizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, Anglia, care au colectat și analizat datele pentru 165 de țări în perioada 1980-2015.

Creșterea numărului de nașteri de gemeni

În ultimele decenii, rata globală a nașterilor de gemeni a crescut constant. Dacă la începutul anilor ’80 se nășteau aproximativ 1,1 milioane de perechi de gemeni, în prezent acest număr a crescut la aproximativ 1,6 milioane de perechi de gemeni pe an. Acest lucru înseamnă că niciodată nu au existat atât de mulți frați gemeni ca acum.

Tehnicile de reproducere asistată medical

Conform echipei de cercetare, există mai mulți factori care explică această creștere a nașterilor de gemeni. Unul dintre principalele motive este utilizarea tot mai frecventă a tehnicilor de reproducere asistată medical, cum ar fi fertilizarea in vitro. Această procedură constă în fertilizarea ovulelor în laborator și introducerea embrionilor rezultați în uterul femeii pentru dezvoltare. Utilizarea mai multor ovule în această procedură crește șansele de succes, dar poate favoriza și apariția sarcinilor gemelare.

Nașteri gemelare fraternali și identici

Studiul a arătat că creșterea numărului de nașteri gemelare observată în întreaga lume este în principal atribuită gemenilor fraternali, cunoscuți și sub denumirea de dizigoți sau bivitelini. Acești gemeni provin din ovule diferite, fertilizate de spermatozoizi diferiți, și sunt diferiți din punct de vedere genetic și fenotipic. În schimb, rata de nașteri gemelare identice (monozigoți) a rămas relativ constantă. Acești gemeni provin din același ovul, fertilizat de același spermatozoid, care se divide ulterior în doi embrioni.

Progresul medicinei și vârsta mamei

Un alt factor care a influențat creșterea numărului de nașteri de gemeni este progresul medicinei. Tehnicile medicale moderne pot gestiona mult mai bine nașterile gemelare decât în trecut, ceea ce a redus riscul atât pentru mamă, cât și pentru copii.

De asemenea, se observă că femeile au tendința de a deveni mame la o vârstă mai înaintată față de deceniile anterioare. Aceasta poate fi un alt factor care favorizează apariția sarcinilor gemelare, deoarece femeile mai în vârstă sunt mai predispuse să elibereze mai mult de un ovul în timpul ciclului lor de reproducere.

Creșterea nașterilor gemelare în țările dezvoltate

Cercetarea a evidențiat faptul că cele mai mari creșteri ale nașterilor gemelare au fost înregistrate în țările dezvoltate. Aceste țări sunt în căutarea tot mai multor tehnici de reproducere asistată, iar femeile amână momentul de a deveni mame până la o vârstă mai înaintată.

În concluzie, creșterea numărului de nașteri de gemeni poate fi atribuită progresului medicinei și utilizării tot mai frecvente a tehnicilor de fertilizare in vitro. De asemenea, faptul că femeile devin mame la o vârstă mai înaintată favorizează apariția sarcinilor gemelare. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare riscurile și implicatiile asociate cu nașterea gemenilor, în special pentru sănătatea mamei și a copiilor.

Te-ar putea interesa si: