Dan Barna scapă de dosarele de fraudă cu fonduri europene

Dan Barna scapă de dosarele de fraudă cu fonduri europene

author
1 minute, 53 seconds Read

Dan Barna scapă de dosarele de fraudă cu fonduri europene

DNA a anunțat că dosarele de fraudă cu fonduri europene care îl vizau pe fostul vicepremier și lider USR, Dan Barna, au fost clasate. Acestea erau două acuzații din anul 2021, în care DNA efectuase cercetări in rem, fără a avea vreun suspect sau inculpat.

Dosarele de fraudă clasate de DNA

Conform informațiilor transmise de DNA, această instituție a clasat două dosare de fraudă cu fonduri europene, care îl implicau pe Dan Barna, fostul vicepremier și lider al USR.

Aceste dosare se refereau la proiectele POSDRU 135/5.2/S/125782 – „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” și POSDRU/168/6.1/S/144808 – „SES-am deschide-te”. În urma investigațiilor, procurorii anticorupție au decis să clasifice aceste dosare.

În ambele cazuri, urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă („in rem”), ceea ce înseamnă că nu a existat nicio persoană cu calitatea de suspect sau inculpat.

Acuzațiile aduse lui Dan Barna

Acuzațiile la adresa lui Dan Barna au apărut în mai 2021, atunci când Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului a sesizat DNA cu privire la proiectul cu fonduri europene „SES-am Deschide-te!”. Ancheta se concentra asupra lui Dan Barna, care la acea vreme era vicepremier și președinte al USR.

Departamentul pentru Lupta Antifraudă a finalizat acțiunile de control privind implementarea proiectelor finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. În urma acestor verificări, s-au găsit indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală.

Dosarul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” este încă în curs de verificare, iar Departamentul pentru Lupta Antifraudă va putea oferi mai multe informații doar după finalizarea investigațiilor.

DNA clasifică dosarul de fraudă cu fonduri europene în plină campanie prezidențială

Pe 14 iunie 2021, DNA a clasat un alt dosar de fraudă cu fonduri europene care îl viza pe Dan Barna. Dosarul fusese deschis în plină campanie prezidențială în 2019, când Barna era candidatul USR la președinție.

Astfel, Dan Barna scapă de aceste dosare de fraudă cu fonduri europene, iar DNA a decis să le clasifice în urma investigațiilor efectuate.

Te-ar putea interesa si: