Pensiile pot crește fără restricții! Comisia Europeană aprobă modificarea PNRR.

Pensiile pot crește fără restricții! Comisia Europeană aprobă modificarea PNRR.

author
2 minutes, 29 seconds Read

Pensiile pot crește fără restricții! Comisia Europeană aprobă modificarea PNRR

Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, care include și capitolul REPowerEU. Această modificare permite creșterea pensiilor fără restricții, deoarece limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăsește în forma aprobată.

Alocarea fondurilor PNRR

Potrivit informațiilor oferite, alocarea PNRR în prezent este de 28,5 miliarde de euro, din care 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi. Aceste fonduri acoperă 66 de reforme și 111 investiții.

Ministrul Adrian Câciu salută decizia Comisiei Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, consideră că aprobarea modificării PNRR este „un succes mare pentru România și pentru corecta gestionare și prioritizare a investițiilor din PNRR”. El afirmă că obiectivele din Plan au fost reașezate pentru a accelera tranziția verde, digitală, asistența medicală, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația și fiscalitatea.

RepowerEU și beneficiile aduse României

Prin capitolul REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acest capitol cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se concentrează pe accelerarea producției de energie verde, creșterea eficienței energetice a clădirilor și recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde. Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1% din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării a crescut la 21,8%.

Eliminarea limitării de 9,4% din PIB privind pensiile

Vestea bună este că în noul Plan Național de Redresare și Reziliență nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii. Această decizie permite creșterea pensiilor în mod liber și elimină restricțiile anterioare.

Aprobarea revizuirii PNRR și următorii pași

La începutul lunii decembrie, revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobată în cadrul ECOFIN – Consiliul miniștrilor de finanțe. Ulterior, va fi emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.

Reacțiile politice

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a salutat decizia Comisiei Europene și a menționat că aceasta înlătură „coșmarul introdus cu cinism în document de USR”, referindu-se la limitarea de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Premierul României, al PSD, consideră că această decizie elimină inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și asigură garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, în funcție de performanța economică a țării.

Această măsură face parte din obiectivele mandatului premierului, care vizează creșterea economică a României și protejarea nivelului de trai al cetățenilor.

Te-ar putea interesa si: