Elena Udrea și Ioana Băsescu, rechemate la instanță după prescrierea faptelor
Elena Udrea și Ioana Băsescu, fiind implicate în dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la prezidențialele din 2009, vor fi rechemate la instanță. În urma unui recurs în casație introdus de DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va judeca pe fond această cauză. Cei doi inculpați credeau că au scăpat de acuzații prin prescrierea faptelor, însă DNA a solicitat acest recurs pentru a obține anularea deciziei instanței supreme.
Recursul în casație introdus de DNA
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a introdus o cale extraordinară – recursul în casație – la Înalta Curte de Casație și Justiție. Scopul acestui recurs este de a obține anularea deciziei instanței supreme din 11 iulie, când s-a dispus încetarea procesului împotriva Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, pe motiv că faptele s-au prescris. Cu toate acestea, magistrații au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăția celor două.
Decizia instanței privind recursul în casație
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, la începutul lunii noiembrie, că recursul în casație formulat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA este admis. Astfel, cauza a fost trimisă pentru judecare la completul C8, format din trei judecători. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 22 noiembrie 2023. Această decizie a fost luată în conformitate cu articolul 440 alineatul (4) din Codul de procedură penală.
Baza acțiunii introduse de procurori
Acțiunea introdusă de procurori se bazează pe decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care permite judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curții Constituționale și o hotărâre a instanței supreme privind prescrierea pedepselor, în cazul în care acest lucru încalcă dreptul UE. Există mai multe interpretări cu privire la punerea în practică a acestei hotărâri, majoritatea opinând că judecătorii români trebuie să aplice cele două decizii ale Curții Constituționale, dar nu și hotărârea instanței supreme privind retroactivitatea.
Dezlegarea privind aplicarea deciziei CJUE
Se așteaptă ca Înalta Curte de Casație și Justiție să ofere o dezlegare privind aplicarea deciziei CJUE, la solicitarea Parchetului General. Aceasta va clarifica modul în care judecătorii români trebuie să aplice hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Reluarea procesului pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu
În urma deciziei instanței supreme din 11 iulie, procesul penal împotriva Elenei Udrea a fost încetat pe motiv că faptele s-au prescris, iar o condamnare de 8 ani primită la instanța de fond i-a fost anulată. Tot în același dosar, ÎCCJ a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, care avea o condamnare de 5 ani pentru instigare la delapidare și spălarea banilor. Această decizie a dus la anularea tuturor condamnărilor primite și de ceilalți inculpați din dosar.
Astfel, Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, care fusese condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, care primise 4 ani cu suspendare pentru luare de mită, și Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, condamnat la 3 ani cu suspendare pentru delapidare, au scăpat și ei de acuzațiile care li se aduceau.
Această nouă etapă în procesul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu va aduce clarificări cu privire la prescrierea faptelor și modul în care se va aplica hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în România.