Copil cu ADN-ul a 3 persoane s-a născut.

Copil cu ADN-ul a 3 persoane s-a născut.

author
2 minutes, 27 seconds Read

Copil cu ADN-ul a 3 persoane s-a născut în Marea Britanie

Într-o premieră mondială, un copil cu ADN-ul a trei persoane s-a născut în Marea Britanie, marcând o revoluție în domeniul fertilității și al geneticii. Această tehnologie inovatoare reprezintă o speranță pentru copiii cu risc de boli mitocondriale, aducând lumina în viața familiilor afectate de aceste afecțiuni grave.

Boli mitocondriale și importanța ADN-ului mitocondrial

Mitocondriile sunt mici centrale electrice prezente în aproape fiecare celulă a corpului nostru, responsabile de transformarea alimentelor în energie. Dacă aceste structuri funcționează defectuos, pot apărea afecțiuni periculoase precum leziuni ale creierului, atrofie musculară, insuficiență cardiacă sau orbire. Aceste boli pot fi chiar fatale în primele zile sau ore de la naștere.

Un aspect crucial este că ADN-ul mitocondrial este transmis exclusiv de mamă. Astfel, femeile care descoperă că sunt purtătoare ale acestor boli au acum o speranță în tratamentul inovator al donării mitocondriale.

Tratamentul inovator al donării mitocondriale

Tratamentul constă în utilizarea mitocondriilor sănătoase dintr-un ovul donat, prin intermediul unei forme modificate de fertilizare in vitro (FIV). Astfel, copiii rezultați vor moșteni ADN-ul părinților, dar și o mică parte de la femeia donatoare. Acest lucru a dus la apariția așa-numiților „copii cu trei părinți”.

Este important de menționat că ADN-ul donat este relevant doar pentru crearea mitocondriilor eficiente și nu afectează trăsăturile fizice ale copiilor. Astfel, nu există implicarea unui „al treilea părinte” în determinarea aspectului fizic al acestora.

Legislația și evoluția tehnicii în Marea Britanie

Deoarece tehnica a fost dezvoltată în Newcastle, Regatul Unit a introdus legi în 2015 pentru a permite utilizarea acestei tehnologii revoluționare. Cu toate acestea, evoluția tehnicii a fost lentă și precaută. Primul copil născut cu ajutorul acestei tehnici a fost al unei familii iordaniene, iar tratamentul a avut loc în SUA în 2016.

Cu timpul, tehnica a ajuns să fie utilizată și în Regatul Unit, țara în care a fost inventată, reprezentând un pas important spre creșterea numărului de familii care pot beneficia de această terapie avansată.

Viitorul promițător al fertilității și geneticii

Descoperirea și utilizarea acestei tehnologii avansate în genetică deschide uși către un viitor în care copiii să se nască fără boli moștenite genetic. Avansul cercetărilor și tehnologiilor folosite în acest domeniu demonstrează că suntem într-o eră nouă, în care posibilitățile de tratament și prevenire a bolilor devin din ce în ce mai promițătoare.

În concluzie, nașterea unui copil cu ADN-ul a trei persoane în Marea Britanie reprezintă un moment istoric în domeniul fertilității și al geneticii. Această tehnică revoluționară aduce speranță și lumina în viața familiilor afectate de boli mitocondriale, oferind posibilitatea ca viitorii copii să se nască sănătoși și fără aceste afecțiuni grave.

Te-ar putea interesa si: