Daniel Horodniceanu, potențial acuzat în cazul "Veranda". Riscurile pentru vicepreședintele CSM.

Daniel Horodniceanu, potențial acuzat în cazul „Veranda”. Riscurile pentru vicepreședintele CSM.

author
2 minutes, 15 seconds Read

Daniel Horodniceanu, potențial acuzat în cazul „Veranda”. Riscurile pentru vicepreședintele CSM.

Potrivit informațiilor obținute, Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, se confruntă acum cu posibilitatea de a fi urmărit penal în cadrul dosarului „Veranda”. Înalta Curte de Casație și Justiție propune acuzarea acestuia pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Aceste acuzații reprezintă o amenințare serioasă pentru vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Daniel Horodniceanu, urmărit penal în dosarul „Veranda”

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a cere urmărirea penală a lui Daniel Horodniceanu în dosarul „Veranda” vine în urma clasării inițiale a cauzei de către procurorii Parchetului General. Potrivit Antena3, Horodniceanu este acuzat că a semnat acte de urmărire penală în dosarul „Veranda” chiar dacă nu mai avea calitatea de procuror de caz. Dosarul este deschis la Iași și implică mai mulți suspecți.

Grup infracțional pentru construirea Halei Centrale din Iași

Ancheta procurorilor în cazul Halei Centrale din Iași a început anul trecut ca o extindere a unui dosar inițiat împotriva dezvoltatorului Cristin Zămosteanu în 2019. Acesta este acuzat de provocarea unui prejudiciu de 12 milioane de euro bugetului de stat. Investigarea se concentrează pe modul în care a fost realizată supraetajarea Halei Centrale și amenajarea unui restaurant pe terasa acesteia.

Solicitarea dezvoltatorului pentru autorizarea lucrărilor a fost inițial respinsă de Primărie, deoarece indicatorii urbanistici ai clădirii erau deja depășiți. Cu toate acestea, ulterior, autorizația necesară a fost emisă, iar lucrările au fost executate. Dosarul „Veranda” implică și alte persoane, printre care primarul Iașului, Mihai Chirica, angajați ai Primăriei Iași, angajați ai Oficiului de Cadastru și dezvoltatori.

Ancheta procurorilor are în vedere constituirea unui grup infracțional organizat în care dezvoltatorii imobiliari au folosit conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi documentațiilor de urbanism pentru a obține autorizarea lucrărilor de construcții. Printre infracțiunile cercetate se numără abuzul în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidarea, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Decizia Instanței Supreme este definitivă și acest caz reprezintă o provocare majoră pentru Daniel Horodniceanu și reputația sa în calitate de vicepreședinte al CSM. Toate acestea vor fi analizate în continuare de către autorități și instanțele competente pentru a se stabili vinovăția sau nevinovăția în acest caz complex.

Te-ar putea interesa si: