Ciclon polar aduce lapoviță, ninsoare și temperaturi scăzute în România

Ciclon polar aduce lapoviță, ninsoare și temperaturi scăzute în România

author
2 minutes, 8 seconds Read

Ciclon polar aduce lapoviță, ninsoare și temperaturi scăzute în România

România se pregătește să facă față unui ciclon polar care lovește țara, în special în partea de est. Meteorologii avertizează că zăpada ar putea veni mai devreme decât ne așteptăm, iar temperaturile vor scădea semnificativ începând de vineri.

Ploi în jumătatea vestică a țării și ninsori în zona de munte

Potrivit prognozelor meteorologice, în jumătatea vestică a României se așteaptă ploi, iar spre seară acestea se vor extinde și în restul teritoriului. În zona de munte, însă, vor predomina ninsorile.

Un ciclon polar lovește România și aduce vânt puternic, lapoviță și ninsori

Conform specialiștilor, ciclonul polar va ajunge în bazinul vestic al Mării Negre sâmbătă, 18 noiembrie. Aportul suplimentar de umezeală din mare va intensifica precipitațiile în regiunile estice. În același timp, dinspre est va pătrunde o masă de aer rece, iar temperaturile vor scădea tot mai mult spre seară.

Traiectoria ciclonului mai poate suferi modificări care pot afecta evoluția vremii în continuare. Există șanse destul de mari ca în zonele mai înalte de relief din estul și centrul țării să se transforme lapovița și ninsoarea, mai ales în timpul nopții. Nu sunt excluși nici câțiva fulgi la câmpie.

Conform antena3.ro, la munte s-au înregistrat temperaturi de -8 grade Celsius în ultimele zile, împreună cu ninsori și ploi, fenomene normale pentru această perioadă a anului.

Prognoza pentru următoarea săptămână

De marți, se va înregistra o ușoară încălzire în Sudul Munteniei, al Olteniei și Dobrogei, însă temperaturile vor scădea din a doua parte a săptămânii. Potrivit directorului executiv al ANM, Elena Mateescu, există o probabilitate ridicată de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zona Carpaților Orientali, unde cantitățile de precipitații vor ajunge la valori de 10-15 litri pe metru pătrat. De asemenea, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu rafale ce pot depăși 90-100 km/h la altitudini mai mari de 1.700 de metri și rafale de 60-70 km/h în zonele joase de relief. În Capitală se așteaptă posibile ploi slabe începând cu a doua parte a săptămânii.

Românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru condiții meteorologice dificile și să ia măsuri de precauție în trafic și în activitățile desfășurate în aer liber.

Te-ar putea interesa si: