Activitate seismică în Vrancea: Un nou cutremur în România

Activitate seismică în Vrancea: Un nou cutremur în România

author
1 minute, 6 seconds Read

Activitate seismică în Vrancea: Un nou cutremur în România

Un nou cutremur a avut loc în România, conform anunțului făcut de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, la data de 13 Noiembrie 2023, ora 07:19:28, având o magnitudine de 3.2.

Detalii despre cutremur

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 80.0 km. Zona în care s-a produs se află în apropierea următoarelor orașe: 36 km V de Focșani, 65 km N de Buzău, 73 km E de Sfântu-Gheorghe, 86 km E de Brașov, 92 km SV de Bârlad și 93 km S de Bacău.

În ultimele zile, România a fost afectată de alte trei cutremure în noua zonă seismică din județul Gorj. Acestea au avut o intensitate scăzută, de 2.2, 2.4 și 2.4.

Cel mai puternic cutremur din acest an, cu o magnitudine de 5.7 pe scara Richter, a avut loc pe data de 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6.3 kilometri.

De ce este România predispusă la cutremure?

Explicația se găsește în mișcările tectonice ale Plăcii Euroasiatice și ale Plăcii Africane. Interacțiunea dintre aceste două plăci tectonice generează tensiuni în scoarța terestră, rezultând astfel cutremurele din zona Vrancea.

Te-ar putea interesa si: