Summit arab și musulman: Cererea încetării imediate a războiului în Gaza. Acuzații la adresa Israelului.

Summit arab și musulman: Cererea încetării imediate a războiului în Gaza. Acuzații la adresa Israelului.

author
3 minutes, 11 seconds Read

Summit arab și musulman: Cererea încetării imediate a războiului în Gaza. Acuzații la adresa Israelului.

Arabia Saudită și alte țări musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operațiunilor militare din Gaza, în cadrul unui summit extraordinar, respingând justificarea acțiunilor Israelului împotriva palestinienilor drept autoapărare, transmite Reuters.

Summitul extraordinar comun arabo-islamic

Summitul extraordinar comun arabo-islamic de la Riyadh a îndemnat Curtea Penală Internațională să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității pe care Israelul le comite” în teritoriile palestiniene, potrivit unui comunicat final.

Arabia Saudită a încercat să facă presiuni asupra Statelor Unite și Israelului pentru a pune capăt ostilităților din Gaza, iar prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a reunit liderii arabi și musulmani pentru a consolida acest mesaj.

Summitul extraordinar cu liderii arabi și musulmani

Au participat zeci de lideri, printre care președintele iranian Ebrahim Raisi, președintele turc Tayyip Erdogan, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și președintele sirian Bashar al-Assad, care a fost primit din nou în Liga Arabă în acest an.

Prințul Mohammed a afirmat „condamnarea și respingerea categorică de către regat a acestui război barbar împotriva fraților noștri din Palestina”, arată și Arab News.

Președintele palestinian vorbește de un „război genocidar”

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că palestinienii se confruntă cu un „război genocidar” și a îndemnat Statele Unite să pună capăt „agresiunii” israeliene, transmite Reuters.

Raisi a salutat gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas pentru că a luptat împotriva Israelului și a îndemnat țările islamice să impună sancțiuni pentru petrol și bunuri asupra Israelului.

Luptele s-au intensificat

Orientul Mijlociu a fost la limită de când luptătorii Hamas au năvălit în Israel pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane. De atunci, Israelul și-a intensificat asaltul asupra Fâșiei Gaza, unde 11.078 de persoane au fost ucise până vineri, 40% dintre acestea fiind copii, potrivit oficialilor palestinieni.

Luptele s-au intensificat în cursul nopții spre sâmbătă în apropierea spitalelor supraaglomerate din orașul Gaza, au declarat oficiali palestinieni.

Războiul a bulversat alianțele tradiționale din Orientul Mijlociu

Războiul a bulversat alianțele tradiționale din Orientul Mijlociu, în condițiile în care Riadul s-a angajat mai strâns cu Iranul, a respins presiunile americane de a condamna Hamas și și-a pus în așteptare planurile de a normaliza legăturile cu Israelul.

Călătoria lui Raisi în Arabia Saudită este prima deplasare a unui șef de stat iranian în mai mult de un deceniu. Teheranul și Riadul au pus capăt în mod oficial unor ani de ostilitate în cadrul unui acord mediat de China în luna martie. Erdogan a făcut apel la o conferință internațională de pace pentru a găsi o soluție permanentă la conflictul dintre Israel și palestinieni.

Concluzii și cereri ale summitului

Emirul Qatarului a declarat că țara sa, unde se află mai mulți lideri Hamas, încearcă să medieze eliberarea ostaticilor israelieni și speră că se va ajunge în curând la un armistițiu umanitar.

Ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, a declarat reporterilor că nu pot exista discuții despre viitorul Gaza, cu excepția „discuțiilor despre o încetare imediată a focului”.

Summitul a cerut, de asemenea, încetarea asediului asupra Gaza, accesul ajutorului umanitar și oprirea vânzării de arme către Israel. Unele țări arabe, în frunte cu Algeria, au cerut o întrerupere completă a legăturilor diplomatice cu Israelul, au declarat doi delegați pentru Reuters.

Alte țări arabe care au stabilit relații diplomatice cu Israelul au ripostat, subliniind necesitatea de a menține deschise canalele cu guvernul lui Netanyahu, au spus aceștia.

Te-ar putea interesa si: