Salariul minim pe economie se mărește. Guvernul adoptă ordonanță de urgență astăzi.

Salariul minim pe economie se mărește. Guvernul adoptă ordonanță de urgență astăzi.

author
1 minute, 54 seconds Read

Salariul minim pe economie se mărește. Guvernul adoptă ordonanță de urgență astăzi

Guvernul României a decis să mărească salariul minim pe economie, după mai bine de o lună de promisiuni. Această decizie a fost luată în cadrul unei ședințe de Guvern și va fi implementată prin adoptarea unei ordonanțe de urgență.

Crește salariul minim pe economie în anumite domenii

Potrivit ObservatorNews.ro, salariul minim pe economie va crește în anumite domenii, însă impactul acestei majorări asupra buzunarelor românilor este mai mic decât pare. Astfel, creșterea salariului minim va fi valabilă în sectorul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare.

Explicația pentru menținerea veniturilor nete

Chiar dacă bruturile vor crește la 4582 lei în construcții și 3436 de lei în agricultură și industria alimentară, veniturile nete ale angajaților vor rămâne aceleași. Aceasta se datorează faptului că angajații vor fi obligați să plătească CASS, contribuția la sănătate în valoare de 10%. Astfel, veniturile nete nu vor suferi modificări semnificative.

Modificările anterioare și discuțiile din Consiliul Tripartit

În urmă cu o lună, Guvernul a propus o majorare a salariului minim pe economie în aceleași domenii, însă la valori mai mici. Astfel, se propunea un salariu minim de 4500 de lei în construcții și 3300 de lei în agricultură și industria alimentară. Însă, în urma unei analize venite de la Ministerul Finanțelor, s-a constatat că veniturile nete ar fi scăzut cu 56 de lei în construcții și 93 de lei în agricultură și industria alimentară.

Această problemă a determinat reluarea discuțiilor în cadrul Consiliului Tripartit, iar astăzi, în ședința de Guvern, va fi adoptată ordonanța de urgență care prevede aceste creșteri salariale.

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024

În altă ordine de idei, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că începând cu data de 1 ianuarie 2024, pensiile românilor vor crește cel puțin cu rata inflației. Acesta a explicat că s-a făcut deja o formulă de calcul a pensiilor și s-au efectuat calcule la minister pentru a determina impactul acestor majorări. De asemenea, ministrul a precizat că bugetul României are resurse disponibile pentru a susține aceste majorări ale pensiilor.

Te-ar putea interesa si: