Durata unei partide de GO în Japonia shogunilor

Durata unei partide de GO în Japonia shogunilor

author
1 minute, 51 seconds Read

Durata unei partide de GO în Japonia shogunilor

Jocul de GO, considerat una dintre cele „patru arte” în Japonia Evului Mediu, a fost dezvoltat până la culmile rafinamentului în această țară. Originar din China, jocul de GO și istoria Japoniei sunt strâns legate. Luptele între clanuri pentru supremația în GO, partidele pe viață și pe moarte, duelurile iscăte din partide – toate acestea au făcut ca acest joc să fie unul extraordinar și fascinant.

Partidele de GO în timpul shogunatului

În timpul shogunatului, partidele de GO aveau o durată neobișnuit de lungă. De exemplu, atunci când Shuei, liderul casei Honimbo, a devenit Meijin (cel mai înalt titlu al acelor vremi), a fost provocat la un meci de către Iwasaki Kenzo, unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor și conducătorul casei rivale Hoensha.

Refuzul lui Shuei și propunerea sa

Cu toate că a fost provocat la meci, Shuei a refuzat să joace, pretextând că este bolnav. Cu toate acestea, el a propus ca în locul său să joace cel mai bun elev al său, Tamura Honju.

Intensitatea meciului

În timpul meciului, fiecare mutare făcută de Honju ducea la o perioadă îndelungată de gândire pentru Kenzo. Acesta arunca câte o privire în grădină, probabil pentru a se concentra mai bine. Durata de gândire a jucătorilor din acele timpuri este impresionantă – de exemplu, Kenzo a gândit la o mutare timp de 7 ore, de la 10 dimineața până la 5 seara.

Durata meciului și încheierea sa

Meciul dintre Honju și Kenzo a durat 3 zile și 2 nopți, fiind una dintre cele mai lungi partide de GO din acea perioadă. În seara celei de-a treia zile, Honju nu a mai putut rezista fizic și, la insistențele organizatorilor, meciul a fost suspendat.

În ultimii ani ai vieții sale, Honju își amintea cu durere despre acest meci, considerându-l cel mai dureros moment din viața sa.

Această poveste ilustrează cât de intens și important era jocul de GO în Japonia shogunilor. Durata lungă a partidelor și nivelul înalt de concentrare necesar arată cât de mult erau implicați jucătorii în acest joc fascinant.

Te-ar putea interesa si: