Intervenția lui Eugen Tomac în problema Tezaurului României de la Moscova, susținută de BNR și Mugur Isărescu

Intervenția lui Eugen Tomac în problema Tezaurului României de la Moscova, susținută de BNR și Mugur Isărescu

author
3 minutes, 50 seconds Read

Intervenția lui Eugen Tomac în problema Tezaurului României de la Moscova, susținută de BNR și Mugur Isărescu

Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP), a susținut că problema Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită o abordare personalizată la nivel european. El a declarat că va iniția un amplu demers de promovare a situației Tezaurului României sechestrat în Rusia, cu sprijinul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, și al întregului BNR.

Revenirea problemei Tezaurului României de la Moscova în prim-plan

Eugen Tomac a afirmat că problema Tezaurului României sechestrat la Moscova trebuie adusă pe agenda Uniunii Europene. El a participat recent la simpozionul „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”, organizat la invitația Băncii Naționale a României. Potrivit liderului PMP, România este singurul stat din lume care a depozitat întregul său tezaur în alt stat în timpul războiului, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar ulterior acesta a fost sechestrat.

Tezaurul BNR și tezaurul cultural al României la Moscova

Eugen Tomac a subliniat că în afară de tezaurul Băncii Naționale a României, care conține peste 93 de tone de aur, la Moscova se află și întregul tezaur cultural al României. În timpul războiului, guvernul român a decis să golească mănăstirile, să colecteze toate colecțiile de artă publice și private, colecțiile Academiei Române, bijuteriile Reginei Maria și arhivele principale ale instituțiilor de stat. Au fost transferate la Moscova și hrisoave, pergamente cu peceti domnești, panaghiarele lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Neamț, Epitaful de la Cozia și multe alte cărți vechi, picturi valoroase și portretul lui Avram Iancu. Toată memoria națiunii române a fost dusă la Moscova.

Demers de promovare a situației Tezaurului României sechestrat în Rusia

Eugen Tomac a declarat că în contextul în care Uniunea Europeană își definește strategia de combatere a traficului de bunuri culturale relocate în timpul războiului, este necesar să se acționeze și să se aducă această problemă la cunoștința instituțiilor europene. El intenționează să inițieze un amplu demers de promovare a situației Tezaurului României sechestrat în Rusia. Primul pas va fi prezentarea în Parlamentul European a două volume excepționale traduse în limba engleză: „The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow”, scrisă de Cristian Păunescu, și „Destinul Tezaurului României”, o colecție de documente inedite, autor Ilie Schipor. Tomac consideră că problema Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită o abordare personalizată la nivel european și trebuie adus în atenție constantă până când acesta va fi adus acasă.

BNR sprijină demersurile europarlamentarului

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunțat că instituția pe care o conduce va sprijini demersurile europarlamentarului Eugen Tomac în informarea membrilor Parlamentului European și internaționalizarea problemei Tezaurului evacuat la Moscova. Isărescu a subliniat că problema Tezaurului României rămâne în mare parte necunoscută la nivelul decidenților europeni și că BNR intenționează să contribuie la reușita evenimentelor care se vor organiza în viitorul apropiat în cadrul Parlamentului European, prezentând și dezbatând lucrările în limba engleză la BNR.

BNR deține documente relevante în acest sens

Isărescu a menționat că BNR deține numeroase documente referitoare la problema Tezaurului României păstrate în seiful Guvernatorului BNR încă din 1922. Instituția a avut ca principală preocupare făcerea cunoscută a acestor documente, inclusiv prin organizarea de evenimente și expoziții. De asemenea, a fost acordată o mare atenție activității Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului BNR depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Anul acesta se împlinesc 107 ani de la evacuarea Tezaurului la Moscova

Mugur Isărescu a amintit că în luna decembrie a acestui an se împlinesc 107 ani de la evacuarea Tezaurului României la Moscova. BNR urmărește să organizeze mai multe evenimente pentru a reafirma dreptul de creanță al României asupra tezaurului și să prezinte documentele relevante în acest sens.

Aceste demersuri reprezintă o nouă încercare a României de a aduce în atenția comunității internaționale problema Tezaurului României sechestrat la Moscova și de a obține restituirea bunurilor sale culturale de valoare.

Te-ar putea interesa si: