Pilonul II pensii: soldul mediu al românilor. 36% mai mic, de fapt.

author
2 minutes, 9 seconds Read

Pilonul II pensii: soldul mediu al românilor, 36% mai mic, de fapt

Un român care a contribuit la Pilonul II de pensii ar trebui să aibă în prezent 36.000 lei în cont, arată datele APAPR.

Cum ar fi trebuit să arate soldul mediu al românilor la Pilonul II

Ipotetic, un român cu salariul mediu care a contribuit continuu la Pilonul II între 2008 şi 2023 ar avea azi în cont o sumă medie de 36.000 lei, iar dacă se respecta calendarul iniţial de contribuţii, suma acumulată ar fi fost 49.000 lei, scrie stirileprotv.ro, conform unei analize a APAPR, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, după primii 15 ani de contribuție la pilonul 2 de pensii private.

Amânarea contribuţiilor la Pilonul II

Totul pentru că guvernele din ultimii ani, indiferent de componența politică, au amânat de fiecare dată aplicarea calendarului inițial, care ar fi însemnat contribuții mai mari către pilonul II.

Sectorul construcţii şi IT nu contribuie la Pilonul II până în 2028

Conform analizei, 750.000 de salariaţi din construcţii, agricultură, industrie alimentară, nu contribuie la Pilonul II până în 2028, și încă 200.000 din IT. Din cele 4 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii, doar un milion contribuie la pilonul II, mai arată datele APAPR.

Situația Pilonului II de pensii private

În cei 15 ani de existență, Pilonul II a ajuns la 8,1 milioane de participanți, dintre care aproximativ jumătate active, 117 miliarde de lei acumulați, dintre care trei sferturi reprezintă contribuțiile virate în sistem și un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private, conform statisticilor detaliate marți de președintele APAPR, Radu Crăciun, la evenimentul organizat la banca centrală.

Plățile efectuate de Pilonul II de pensii private

În același timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăți în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră așteptată să depășească 2 miliarde de lei până la finele lui 2023 și să continue să crească exponențial în anii următori, mai ales în perspectiva ieșirii din câmpul muncii a așa-numiților „decreței”.

Pilonul III de pensii private facultativ

În ceea ce privește pilonul III de pensii, o pensie privată facultativă, banii pot fi lăsați moștenire sau scoși mai devreme. Au explicat exact cum se pot retrage banii și cum se află cât au economisit românii care s-au înscris.

Te-ar putea interesa si: