Inelele lui Saturn se vor pierde în 18 luni

Inelele lui Saturn se vor pierde în 18 luni

author
1 minute, 58 seconds Read

Inelele lui Saturn se vor pierde în 18 luni

Stelele și planetele vizibile pe cer fascinează multă lume, iar în epoca modernă orice om poate deveni un mic astronom dacă își achiziționează un telescop. Pentru astronomii amatori, avem o veste nemaipomenită ce are legătură cu planeta Saturn.

Vom asista la dispariția inelelor lui Saturn

Acum, poate vă întrebați cum este posibil ca ceva atât de impresionant precum inelele lui Saturn să dispară aparent fără urmă. Explicația constă în perspectivă. Ceea ce observăm pe cer este supus unor mișcări armonioase, unde planetele și lunile se rotesc sub influența gravitațională a Soarelui. Saturn nu este o excepție și, odată cu mișcarea sa, înclinarea inelelor sale se modifică. În curând, acestea se vor alinia cu Pământul, devenind practic invizibile pentru observatorii de aici.

Un eveniment rar care ne-a îngrijorat în trecut

Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2009, un eveniment unic care ne-a făcut să privim cu îngrijorare spre cer. Înainte de asta, astronomii au observat și în anii ’90 cum inelele lui Saturn au dispărut de pe cer.

Reapariția inelelor lui Saturn

După următorul eveniment de aliniere, care va avea loc în 2025, va trebui să așteptăm până în 2038 și 2039 pentru a asista din nou la acest fenomen. Cu toate acestea, nu trebuie să ne facem griji, deoarece inelele vor fi din nou vizibile după câteva zile, odată cu înclinarea planetei Saturn. Astfel, de pe Pământ vom putea vedea polul sud al acestei planete, care a fost „ascuns” de noi de ani de zile. Este o oportunitate pentru astronomi de a studia celălalt pol a lui Saturn și de a surprinde imagini cum nu s-au mai văzut în ultimul deceniu.

Inelele lui Saturn vor dispărea pentru totdeauna într-o zi

Trebuie amintit faptul că inelele lui Saturn vor dispărea pentru totdeauna într-o zi, iar acest lucru nu va fi din cauza poziției planetei. Cercetătorii preconizează că aceste inele vor dispărea fizic peste câteva milioane de ani.

Vom vedea un eveniment rar pe cer

Astronomii amatori din întreaga lume își pregătesc încă de pe acum telescoapele. Acest eveniment cosmic ne aduce aminte că Universul este mereu în mișcare, mereu în schimbare și mereu gata să ne surprindă.

Te-ar putea interesa si: