Ascensiunea AUR prin discursul anti-Ucraina

Ascensiunea AUR prin discursul anti-Ucraina

author
2 minutes, 24 seconds Read

Ascensiunea AUR prin discursul anti-Ucraina

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) câștigă tot mai multă putere înaintea alegerilor de anul viitor, datorită discursului anti-Ucraina promovat de partid. Jurnaliștii de la Financial Times analizează modul în care liderul AUR, George Simion, a reușit să atragă susținerea alegătorilor prin afirmații mincinoase și dezinformări, în contextul războiului dintre Israel și Hamas.

Cum a ajuns AUR să câștige putere cu discursul anti-Ucraina

Potrivit Financial Times, sprijinul pentru AUR este în creștere înaintea alegerilor din 2022 și acest lucru îngrijorează capitalele europene. Există riscul ca România să devină o țară reticentă în a susține Ucraina în conflictul său cu Rusia, datorită discursului anti-Ucraina promovat de AUR.

AUR, ascensiune în sondaje

AUR a reușit să-și dubleze susținerea în alegerile din 2019, obținând aproximativ 20% din voturi și clasându-se imediat după social-democrați. Liderul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul trei în preferințele alegătorilor pentru alegerile prezidențiale, situându-se după secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și premierul Marcel Ciolacu.

Dezinformare și minciuni pentru atragerea sprijinului

AUR a exploatat un sentiment antiucrainean crescând, promovând dezinformarea și minciunile pentru a atrage sprijinul alegătorilor. Un exemplu este postarea virală de pe rețelele de socializare care susținea că guvernul român a finanțat evacuarea a 3.000 de ucraineni din Israel, fără a face nimic pentru românii prinși în conflict. Aceste afirmații s-au dovedit ulterior a fi false.

Comparare cu partidele de extremă dreapta din Europa

Financial Times subliniază că AUR se încadrează în tendința tot mai pregnantă a partidelor de extremă dreapta din Europa, care promovează frica și xenofobia. AUR este comparat cu partidul polonez Confederația și cu partidele aflate la putere în Ungaria și Italia, precum și cu marile partide de opoziție din Spania și Franța.

Poziția AUR față de Ucraina și Occident

AUR se opune tranzitului prin România a produselor agricole din Ucraina și continuării livrărilor de armament către Kiev. Liderul AUR, George Simion, susține că România este „exploatată” de Occident și că orice voce disidentă este catalogată drept „putinistă”. Cu toate acestea, un membru de frunte al AUR, Claudiu Târziu, neagă faptul că partidul ar fi pro-Rusia.

În concluzie, ascensiunea AUR prin discursul anti-Ucraina a stârnit îngrijorare în Europa, iar partidul a reușit să câștige tot mai mult sprijin în România. Dezinformarea și minciunile promovate de AUR au contribuit la creșterea popularității sale, iar liderul George Simion a reușit să se claseze printre preferințele alegătorilor. Cu toate acestea, această ascensiune este privită cu îngrijorare de către capitalele europene, care se tem că România ar putea deveni o țară reticentă în a susține Ucraina în conflictul său cu Rusia.

Te-ar putea interesa si: