Klaus Iohannis călătorește pe un continent îndepărtat în ultima sa vizită oficială. Scopul călătoriei | UPDATE

Klaus Iohannis călătorește pe un continent îndepărtat în ultima sa vizită oficială. Scopul călătoriei | UPDATE

author
2 minutes, 42 seconds Read

Klaus Iohannis călătorește pe un continent îndepărtat în ultima sa vizită oficială. Scopul călătoriei | UPDATE

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Africa în perioada 14-23 noiembrie 2023. Aceasta va fi ultima sa vizită oficială înainte de încheierea mandatului. În cadrul acestei călătorii, președintele va vizita Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Republica Cabo Verde și Republica Senegal. Aceste vizite reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african.

Scopul vizitei

Vizitele președintelui Klaus Iohannis în Africa au ca scop relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menționate și redinamizarea relațiilor economice și sectoriale. De asemenea, se urmărește deschiderea și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global. Aceste vizite sunt deosebit de importante în contextul adoptării recente a Strategiei Naționale pentru Africa de către România și a importanței crescute a Africii pe plan internațional.

Programul vizitei

În cadrul vizitei de stat în Republica Kenya, președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu președintele William Ruto și va participa la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP la sediul ONU de la Nairobi. De asemenea, vor fi semnate documente oficiale privind mediul și cooperarea politică și se va inaugura o donație a României pentru o școală kenyană.

În Republica Unită Tanzania, președintele României va avea consultări politice cu președintele Samia Suluhu Hassan.

În Republica Cabo Verde, vor avea loc consultări ale președintelui Klaus Iohannis cu președintele Cabo Verde, José Maria Neves. Programul oficial va include întrevederi cu diverse personalități din țară.

În Republica Senegal, președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu președintele Macky Sall și va participa la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal.

Obiectivele vizitelor

Președintele României va urmări în dialogul cu înalții demnitari din țările vizitate identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea schimburilor economice. De asemenea, se va impulsiona cooperarea sectorială în domenii de interes comun, precum agricultură și siguranță alimentară, managementul situațiilor de urgență, securitate cibernetică, infrastructură digitală și educație. Totodată, se va stimula continuarea cooperării în formate multilaterale și internaționale.

Dezbateri și teme abordate

În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis va aborda teme de actualitate, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităților sociale, consolidarea democratică și promovarea drepturilor omului. Vor fi dezbătute și provocările tranziției, cum ar fi asigurarea de locuri de muncă decente pentru tineri, integrarea femeilor pe piața muncii și în viața publică, reforma și modernizarea agriculturii, precum și reformele electorale. De asemenea, se va discuta despre securitatea regională și internațională, gestionarea problematicii refugiaților și contracararea fenomenului dezinformării la nivel global.

Această vizită în Africa reprezintă un pas important în relansarea relațiilor României cu continentul african și în consolidarea parteneriatului strategic euro-african. Președintele Klaus Iohannis are ca obiectiv dezvoltarea colaborării pragmatice, oneste și echilibrate între România și statele africane.

Te-ar putea interesa si: