Pensia minimă pentru români: 2032 lei. Data de primire și criteriile de calcul.

Pensia minimă pentru români: 2032 lei. Data de primire și criteriile de calcul.

author
2 minutes, 56 seconds Read

Pensia minimă pentru români: 2032 lei. Data de primire și criteriile de calcul.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că pensia minimă pentru români în 2024 va fi de 2032 de lei, după recalculare. Acesta a subliniat că nicio pensie nu va scădea, iar în calcul vor fi luate în considerare sporurile, al treisprezecelea salariu, plata cu ora și premiile câștigate pentru care s-au plătit dări la stat.

2032 de lei, pensia minimă pentru români

Potrivit anunțului făcut de Daniel Baciu, toate cele 5 milioane de pensii din România vor ajunge la valoarea de 2032 de lei, punctul de pensie din 2024. Acesta a explicat că această sumă reprezintă o creștere de 13,8% față de valoarea actuală a punctului de pensie, care este de 1785 de lei. Această majorare se va aplica tuturor pensiilor în plată. Baciu a precizat că o pensie de serviciu are două componente: una calculată pe baza contributivității și o parte care se suportă de la bugetul de stat. Prin recalculare, partea contributivă se va majora cu procentul respectiv, diminuându-se astfel subvenția de la bugetul de stat.

Bonus pentru cei care rămân în activitate după 25 de ani

Daniel Baciu a menționat și acordarea unui bonus pentru cei care rămân în activitate după 25 de ani. Astfel, pentru fiecare an peste 25 de ani se va acorda un bonus de 0,5 puncte între 25 și 30 de ani, 0,75 puncte între 30 și 35 de ani și un punct pentru fiecare an care depășește 35 de ani de cotizare. Scopul acestor măsuri este de a prelungi viața activă a oamenilor și de a încuraja contributivitatea în sistemul public de pensii.

Nicio pensie nu va scădea după recalculare

Oficialul de la Casa de Pensii, Daniel Baciu, a asigurat că nicio pensie nu va scădea după recalculare. În cazul în care formula de calcul va duce la un cuantum inferior față de cel existent în prezent, oamenii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată. Acest principiu este valabil în toate legislațiile anterioare ale pensiilor.

Creșteri diferențiate pentru pensionari

Daniel Baciu a precizat că viitoarele creșteri nu vor fi egale pentru toți pensionarii, spre deosebire de indexarea cu 13,8% care va avea loc la 1 ianuarie 2024. Creșterile vor fi determinate în funcție de anul pensionării, numărul de puncte acumulate și stagiul de cotizare realizat de-a lungul timpului. Baciu a menționat că cei care au ieșit la pensie după 2020 au beneficiat de un indice de corecție mai favorabil, în detrimentul celor care nu au beneficiat de acesta.

Vârsta de pensionare și egalizarea

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Daniel Baciu a explicat că se va realiza o egalizare a vârstei de pensionare, însă acest lucru se va face etapizat și se va ține cont de speranța de viață din România, conform normelor europene. Astfel, vârsta de pensionare de 63 de ani va fi atinsă în anul 2030, urmând o etapizare suplimentară de 2 ani până în anul 2035. Abia în anul 2035 se va atinge egalizarea vârstei între femei și bărbați. Stagiul minim și complet de cotizare și vârsta standard de pensionare vor fi majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, evaluată la fiecare interval de maxim 3 ani. Deocamdată, vârsta de pensionare se oprește la 65 de ani.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: