Vânt puternic: Cod galben în țară

Vânt puternic: Cod galben în țară

author
1 minute, 26 seconds Read

Vânt puternic: Cod galben în țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben pentru vânt puternic în mai multe regiuni din România. Potrivit ANM, fenomenul va avea loc în perioada 02 noiembrie, ora 22 – 04 noiembrie, ora 03. Acesta va afecta în special zonele Banat, Crișana și Maramureș, precum și vestul Carpaților Meridionali, Transilvania, Moldova și restul Carpaților Meridionali.

Cod galben de vânt puternic în mare parte din țară

Conform prognozei ANM, vântul puternic se va intensifica treptat începând de joi seara și până vineri dimineața. Zonele vizate vor fi Banat, Crișana și Maramureș, precum și vestul Carpaților Meridionali, Transilvania, Moldova și restul Carpaților Meridionali.

Viteze mari ale vântului și rafale puternice

Potrivit ANM, vântul va atinge viteze în general de 55…65 km/h în zonele afectate de atenționare. La altitudini mai mari de 1700 m, se vor înregistra rafale de 80…110 km/h. De asemenea, vântul va avea intensificări temporare și în Dobrogea și celelalte zone de munte.

Averse și cantități mari de apă în jumătatea vestică a țării

În plus față de vântul puternic, jumătatea vestică a teritoriului va fi afectată și de averse. Potrivit estimărilor ANM, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp. Aceste averse vor fi însoțite de vânt intens și pot cauza probleme în zonele respective.

ANM recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite deplasările în zonele afectate de codul galben. De asemenea, este important să se ia măsuri de protecție a culturilor agricole și a obiectelor care pot fi afectate de vântul puternic.

Sursa foto: ANM

Te-ar putea interesa si: