Caniculă neașteptată în noiembrie: 60° C temperatura resimțită.

Caniculă neașteptată în noiembrie: 60° C temperatura resimțită.

author
1 minute, 55 seconds Read

Caniculă neașteptată în noiembrie: 60° C temperatura resimțită

Rio de Janeiro a înregistrat un nou record de caniculă. În ziua de marți, 14 noiembrie, temperatura resimțită în orașul brazilian a fost de 58,5 grade Celsius. Mai multe localități din Brazilia sunt afectate de un val de caniculă severă.

Record de caniculă în luna noiembrie

În cursul zilei de marți a fost atins un nou record de caniculă în Rio de Janeiro. Sistemul Alerta Rio a înregistrat ”senzația termică cea mai ridicată de la începutul observațiilor de caniculă”, adică 58,5 grade Celsius. Este de remarcat faptul că precedentul record, de 58 de grade, a fost înregistrat în luna februarie a acestui an. De asemenea, în capitala Brasilia s-au raportat 37,3 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record de temperatură pentru luna noiembrie, cea mai călduroasă din ultimii 50 de ani.

Fenomenele extreme vor continua până la sfârșitul săptămânii

Autoritățile braziliene au plasat 15 state din sud-est, centru-vest și o parte din nordul țării, precum și capitala sub alertă maximă de caniculă. Temperaturile neobișnuit de mari depășesc media specifică perioadei în care ne aflăm cu peste 5 grade Celsius. Valul de căldură se va menține cel puțin până vineri. Muncitorii care lucrează în aer liber resimt din plin temperaturile extreme și se străduiesc să își organizeze programul în așa fel încât să evite expunerea la soare în timpul orelor de vârf.

Consum de energie electrică record

Canicula a generat și un consum record de energie electrică în Brazilia. La începutul acestei săptămâni, pragul de 100.000 de megawați a fost depășit, iar marți s-a stabilit un al doilea record de 101.400 megawați. Autoritățile fac apel la cetățeni să economisească energia și să evite folosirea excesivă a aparatelor de aer condiționat și a altor echipamente care consumă mult curent electric.

Fenomenul climatic El Nino

Fenomenul climatic El Nino este considerat responsabil pentru această caniculă neobișnuită în luna noiembrie. Brazilia se confruntă cu fenomene meteo extreme de mai multe luni, de la secetă fără precedent la ploi torențiale și furtuni. Autoritățile sunt preocupate de consecințele acestor fenomene asupra agriculturii și economiei în general, precum și asupra sănătății populației.

Te-ar putea interesa si: