Pământul încetinește, o zi va avea 25h

Pământul încetinește, o zi va avea 25h

author
2 minutes, 12 seconds Read

Pământul încetinește, o zi va avea 25 de ore

Planeta noastră, Pământul, se află într-un proces continuu de schimbare, iar durata unei zile nu face excepție. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München (TUM) au făcut o descoperire semnificativă în ceea ce privește viteza de rotație a Pământului. Conform studiilor lor, se estimează că în următorii 200 de milioane de ani, o zi pe Terra va avea 25 de ore, față de cele 24 actuale.

Cum se calculează viteza Pământului?

Oamenii de știință au creat un instrument inovator care le-a permis să măsoare cu precizie viteza de rotație a Pământului. Acest instrument utilizează o rază laser pentru a urmări mișcările minuscule ale planetei noastre și pentru a înțelege mai bine structura și funcționarea acesteia.

S-a descoperit că Pământul nu se învârte uniform, ci prezintă mișcări ciudate. Aceste mișcări sunt influențate în mare măsură de Soare și Lună. Uneori, planeta noastră se înclină în timp ce se învârte, ceea ce afectează durata zilelor.

Instrumentul unic creat de cercetătorii germani

Instrumentul creat de cercetătorii de la TUM este unic prin capacitatea sa de a capta date cu o precizie fără precedent. Prin evaluarea diferențelor de frecvență în două fascicule de lumină, aparatul poate detecta variații zilnice ale rotației Pământului cu o precizie remarcabilă, ajungând să identifice variații de la 1 la 3 microhertzi.

Aceste date precise sunt esențiale pentru stabilirea cu exactitate a poziției Pământului în spațiu și pentru înțelegerea istoriei planetei noastre.

O zi pe Pământ a durat cândva doar 18 ore și 41 de minute

Cercetătorii au dedus că acum aproximativ 1,5 miliarde de ani, durata unei zile pe Pământ era semnificativ mai scurtă, fiind de doar 18 ore și 41 de minute. Această creștere în timp a zilei se datorează în principal procesului continuu de încetinire a rotației Pământului, care este influențată de forța mareică generată de interacțiunea cu Luna.

Conform estimărilor oamenilor de știință, în următorii 200 de milioane de ani, pe măsură ce rotația Pământului continuă să încetinească sub influența Lunii, o zi pe Pământ va ajunge să aibă 25 de ore.

Această descoperire aduce noi informații și înțelegere asupra evoluției și dinamicii planetei noastre. Cu toate acestea, consecințele exacte ale acestei schimbări în durata zilelor nu sunt complet cunoscute și necesită cercetări suplimentare.

Te-ar putea interesa si: