Document necesar pentru primirea pensiei! Termen limită: 31 decembrie pentru rezidenții străinătății

Document necesar pentru primirea pensiei! Termen limită: 31 decembrie pentru rezidenții străinătății

author
2 minutes, 27 seconds Read

Document necesar pentru primirea pensiei! Termen limită: 31 decembrie pentru rezidenții străinătății

Există un document obligatoriu fără care pensionarii din străinătate nu mai primesc banii de pensii, asta dacă nu îl depun până pe 31 decembrie. Astfel, este vorba despre certificatul de viață. Cum se depune și ce implică tot procesul vedeți în rândurile de mai jos.

Document obligatoriu pentru a primi banii de pensie

Astfel, românii pensionari aflați în situația de a se muta în străinătate, care au contribuit la sistemul de pensii din România, trebuie să aibă în posesie certificatul de viață care devine astfel un aspect esențial pentru a primi banii de pensie. Acest document, deși poate părea un detaliu administrativ, devine crucial pentru continuarea plăților pensiei în țara de reședință.

Ministerul Muncii din România subliniază că una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în procesul de soluționare a cererilor de pensie internațională este legată de certificatul de viață.

Casele teritoriale de pensii din România se confruntă de multe ori cu situațiile în care beneficiarii nerezidenți nu transmit acest certificat anual, completat și semnat, lucru devenit obligatoriu.

Trebuie depus până la 31 decembrie dacă locuiești în străinătate

Beneficiarii nerezidenți ai sistemului public de pensii din România au obligația de a transmite anual, până la 31 decembrie, un certificat de viață. Acest certificat este un instrument de verificare administrativă prin care se confirmă existența beneficiarului și dreptul său la pensie.

Documentul poate fi descărcat de aici.

Procedura implică transmiterea de către casa teritorială de pensii a unui exemplar al certificatului de viață completat în Partea A către beneficiarul nerezident în luna octombrie a fiecărui an.

Beneficiarul are apoi responsabilitatea de a completa Partea B a certificatului în fața unei autorități legale din țara de reședință sau domiciliu. Dacă este necesar, autoritatea legală poate certifica semnătura beneficiarului, completând Partea C a certificatului.

Nenotificarea sau netransmiterea certificatului de viață până la 31 decembrie poate duce la suspendarea drepturilor cuvenite începând cu luna februarie a anului următor.

Cu toate acestea, dacă certificatul este transmis după termenul specificat, drepturile vor fi reluate în plată de la data suspendării. Se va respecta termenul general de prescripție.Plata pensiei poate fi afectată

Plata pensiei poate fi afectată

Dacă, din diverse motive, nu ai primit certificatul de viață, este esențial:

– să descarci documentul de pe site-ul instituției responsabile
– să îl trimiți conform procedurii cunoscute

Fără acest document completat și transmis, plata pensiei poate fi afectată.

Înțelegerea procesului și respectarea termenelor limită sunt cheia asigurării continuării plăților fără probleme. Este un pas administrativ care asigură că beneficiarii nerezidenți continuă să primească pensiile cuvenite în țara de reședință.

Te-ar putea interesa si: