Prognoza meteo ANM decembrie: Schimbare radicală, lapoviță și ninsoare.

Prognoza meteo ANM decembrie: Schimbare radicală, lapoviță și ninsoare.

author
4 minutes, 3 seconds Read

Prognoza meteo ANM decembrie: Schimbare radicală, lapoviță și ninsoare

Vremea se schimbă în România în luna decembrie, conform prognozei meteo ANM. Un ciclon de aer polar va aduce temperaturi extrem de scăzute și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în întreaga țară. Această schimbare radicală va avea loc după câteva zile de vreme bună în weekend.

Ciclonul aduce o masă de aer rece în România, avertizează șefa ANM

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat că acest ciclon va aduce o masă de aer rece în România, afectând și zona de sud și sud-est a țării. Astfel, debutul săptămânii va fi caracterizat de temperaturi mai reci decât în mod obișnuit, cu maxime termice de 3-4 grade și minime de -11 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Prognoza meteo ANM la început de decembrie

Potrivit ANM, în perioada 4-17 decembrie, aproape întreaga țară va fi afectată de ploi, lapovițe și ninsori. Temperaturile vor marca din nou o scădere și precipitațiile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru diferite regiuni ale țării

ANM a furnizat și prognoze detaliate pentru diferite regiuni ale țării. Iată câteva informații relevante pentru aceste regiuni:

Banat

În prima săptămână, temperatura va varia între 5 și 7 grade, cu minime în jurul datei de 7 decembrie de 2-4 grade. În a doua parte a intervalului, temperaturile vor fi mai constante, cuprinse între 4 și 6 grade, iar probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie.

Crișana

În prima săptămână, temperaturile vor oscila între 5 și 7 grade, cu minime în jurul datei de 7 decembrie de 0-2 grade. În a doua parte a intervalului, temperaturile vor fi mai constante, în jurul celor specifice primei decade a lunii decembrie, cu maxime de 4-6 grade și minime de -2-0 grade.

Transilvania

Regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile în prima parte a intervalului, cu maxime de 2-4 grade și minime nocturne de -8-3 grade. În a doua parte a intervalului, temperaturile vor fi mai constante, cu maxime ușor pozitive și minime nocturne negative. Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie.

Maramureș

În prima săptămână, temperaturile vor oscila între 2 și 4 grade, cu maxime mai ridicate în jurul datei de 6 decembrie. În a doua parte a intervalului, temperaturile vor fi în jurul celor specifice primei decade a lunii decembrie, cu maxime ușor pozitive și minime nocturne negative. Precipitațiile vor fi frecvente și local mai însemnate cantitativ.

Moldova

În primele zile, temperaturile vor fi apropiate de normele specifice perioadei, cu maxime de 1-3 grade și minime de -5-2 grade. În a doua săptămână, valorile termice vor fi ușor sub cele climatologic specifice perioadei, cu maxime în jurul a 1 grad ziua și minime de -5-4 grade noaptea. Probabilitatea de precipitații va fi crescută până la finalul intervalului.

Dobrogea

Temperaturile vor crește treptat în primele zile din interval, cu maxime de la 4 până spre 8 grade și minime de la -2 grade spre 4 grade. Ulterior, temperaturile vor oscila în jurul celor specifice perioadei, cu maxime de 4-5 grade și minime de -1-1 grad. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 4 decembrie și începând din 7 decembrie.

Muntenia

În prima săptămână, temperaturile vor fi apropiate de normale, cu maxime de 3-7 grade și minime de -5-3 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor fi ușor mai ridicate, cu maxime de 3-9 grade și minime de -2-4 grade. Precipitațiile vor fi deficitare, cu excepția intervalului 7-11 decembrie.

Oltenia

Temperaturile vor fi apropiate de normale în prima săptămână, cu maxime de 3-7 grade și minime de -6-3 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor oscila ușor, cu maxime de 3-9 grade și minime de -3-4 grade. Precipitațiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a intervalului, cu excepția intervalului 7-11 decembrie.

La munte

Vremea va fi rece pe parcursul întregului interval, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei. Maximele vor fi cuprinse între -7 și 4 grade, iar minimele între -14 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 7-11 decembrie, când vor putea fi moderate cantitativ și predominant sub formă de ninsoare.

Aceasta este prognoza meteo ANM pentru luna decembrie, care anunță o schimbare radicală a vremii în România, cu temperaturi scăzute și precipitații abundente sub formă de lapoviță și ninsoare. Este recomandat ca persoanele să se pregătească corespunzător și să ia măsuri de precauție în timpul acestor condiții meteorologice extreme.

Te-ar putea interesa si: