Dragostea tinerei Bettina pentru poetul Goethe: "Lupt până la capăt!" - Secretele Istoriei... by Lovendal

Dragostea tinerei Bettina pentru poetul Goethe: „Lupt până la capăt!” – Secretele Istoriei… by Lovendal

author
3 minutes, 14 seconds Read

Dragostea tinerei Bettina pentru poetul Goethe: „Lupt până la capăt!” – Secretele Istoriei… by Lovendal

O nouă descoperire a istoriei aduce la lumină o corespondență inedită dintre poetul german Johann Wolfgang von Goethe și tânăra Bettina. Această poveste de dragoste neașteptată a fost dezvăluită în scrisorile pe care Goethe i le-a adresat Bettinei după ce s-au cunoscut în 1835. Episodul este unul ciudat, având în vedere că Bettina avea doar 22 de ani, în timp ce Goethe avea deja 58 de ani.

O iubire neașteptată

Corespondența dintre Bettina și Goethe este un adevărat imn al dragostei, scris dintr-un suflet tânăr, plin de adorație umilă și timidă. Însă această poveste de iubire are la bază condițiile speciale de viață ale Bettinei. Tatăl ei, un negustor bogat și zgârcit, a creat un mediu familial dificil pentru ea și cele două surori ale sale. Mama sa, Maximilians Laroche, a fost o adorație a lui Goethe la vârsta de 25 de ani și a servit ca inspirație pentru personajul feminin din romanul său „Suferințele tânărului Werther”. Astfel, se poate spune că Bettina a moștenit imaginea lui Goethe de la mama sa și că primele ei lecturi din opera poetului au fost scrisorile sale pline de adorație pentru Maxe.

O întâlnire cu destinul

Bettina a rămas orfană într-o vârstă fragedă și a ajuns într-o zi în casa mamei lui Goethe, Frau Rothy. Acolo, ea a reușit să cucerească inima bătrânei doamne și a petrecut un an întreg ascultând povești despre Wolfgang. În cele din urmă, în 1807, Bettina a avut ocazia să se întâlnească cu Goethe, care a primit-o cu bunătate. Au continuat să se întâlnească în anii următori, iar în 1810 și 1811, când Bettina era deja căsătorită cu Arnim, ea a mers să-l viziteze din nou. Astfel, Bettina a ținut o corespondență de dragoste cu Goethe timp de patru ani, exprimându-și adorația față de el în cuvinte pline de extaz și pasiune.

O dragoste neîmpărtășită

Cu toate acestea, Bettina a observat că Goethe s-a îngrășat și că avea o burtă proeminentă. Cu toată exaltarea sa, Goethe a răspuns mereu rece și politicos. Chiar și spiritul său strălucitor și talentul său literar nu au reușit să îl impresioneze pe poet. Într-o perioadă scurtă de timp după ce s-a despărțit de Bettina, Goethe s-a îndrăgostit de o altă femeie, Herzlieb, în vârstă de doar 18 ani. Aceasta avea doar frumusețea tinereții ca merit.

O poveste cu un sfârșit nefericit

Bettina nu a înțeles această schimbare bruscă de sentimente din partea lui Goethe. Chiar și după căsătoria ei cu Arnim, ea a revenit la Weimar, unde a fost bine primită de Goethe. Totuși, relația lor s-a deteriorat în momentul în care Bettina a avut un conflict cu soția lui Goethe, doamna Hofrath. Aceasta era vulgara și geloasă pe prezența Bettinei în viața poetului. Conflictul dintre cele două femei a dus la excluderea Bettinei din casa lui Goethe și la sprijinul acordat de poet soției sale.

Un vis neîmplinit

În ciuda tuturor dificultăților întâmpinate, Bettina a continuat să își dorească să fie muza și singura iubire a poetului pentru posteritate. Ea a dorit să domine sufletul lui și să fie prototipul tuturor figurilor feminine pe care Goethe le-a cântat în operele sale. Ultima persoană pe care Goethe a văzut-o înainte de moartea sa a fost fiul lui Bettina. Astfel, povestea de dragoste dintre Bettina și Goethe s-a încheiat într-un mod nefericit, dar amintirea lor rămâne vie în corespondența lor și în opera poetului german.

Te-ar putea interesa si: