Fraudă uriașă: Vânzări mașini second hand înșelătoare descoperite de ANAF

Fraudă uriașă: Vânzări mașini second hand înșelătoare descoperite de ANAF

author
1 minute, 59 seconds Read

Fraudă uriașă: Vânzări mașini second hand înșelătoare descoperite de ANAF

ANAF a descoperit o fraudă uriașă cu vânzări de mașini second hand, achiziționate din spațiul intracomunitar. O grupare infracțională tranzacționa mijloace de transport fără să plătească taxe statului. Prejudiciul adus bugetului este unul enorm.

Vânzări de mașini second hand prin fraudarea statului

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a descoperit o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în valoarea totală de peste 80.000.000 euro, fără să plătească taxelor datorate bugetului de stat cu titlu de TVA. Prejudiciul total este de peste 15.000.000 euro.

Din schemă făcea parte un grup de societăți coordonate de către aceleași persoane

Gruparea infracțională era formată dintr-un grup de societăți coordonate de către aceleași persoane, care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second hand achiziționate din spațiul intracomunitar, inclusiv autoturisme de lux. Scopul lor era să evite înregistrarea, declararea și achitarea obligațiilor fiscale aferente activității desfășurate. Toate acestea pentru a evita plata taxei pe valoarea adăugată și a prejudicia bugetul de stat.

TVA la bunurile intracomunitare

Mecanismul de fraudă utilizat de gruparea infracțională încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare. Conform acestui regim, schimburile intracomunitare de bunuri trebuie taxate între persoane impozabile în statul membru al U.E. de destinație. Cu toate acestea, gruparea folosea un mecanism prin care operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA, argumentând că efectuează o livrare intracomunitară. În schimb, operatorul economic din țara de destinație aplica regimul taxării inverse pentru această operațiune, argumentând că efectuează o achiziție intracomunitară.

Consecințele fiscale și economice ale fraudului

Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infracțional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței. Prin scăderea prețurilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzacții, se creează un avantaj din punct de vedere al prețului de comercializare. ANAF transmite că vor fi sesizate organele de urmărire penală având în vedere că faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute în Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Te-ar putea interesa si: