Interdicție pentru pungi de plastic și alte ambalaje

Interdicție pentru pungi de plastic și alte ambalaje

author
2 minutes, 38 seconds Read

Interdicție pentru pungi de plastic și alte ambalaje

Parlamentul European a adoptat un raport privind normele UE referitoare la ambalaje, care interzice pungile de plastic și mai multe tipuri de ambalaje de unică folosință. Această decizie are ca scop combaterea deșeurilor și stimularea reciclării.

Se interzic pungile de plastic și mai multe tipuri de ambalaje

Cu o majoritate covârșitoare de 426 de eurodeputați pentru, 125 împotrivă și 74 abțineri, Parlamentul European a dat undă verde negocierii cu guvernele UE pentru reducerea ambalajelor, restricționarea anumitor tipuri și interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile”.

Obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic

Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament, deputații au stabilit obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic până în anul 2040. Acestea includ o reducere de 10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040.

Interdicție pentru pungile din plastic subțiri și alte ambalaje de unică folosință

Deputații au inițiat propuneri legislative pentru interzicerea vânzării pungilor din plastic extrem de subțiri, cu excepția cazurilor în care acestea sunt necesare din considerente de igienă sau sunt furnizate ca ambalaj primar pentru alimente comercializate la vrac, în scopul prevenirii risipei alimentare. De asemenea, se susține restricționarea semnificativă a utilizării unor formate specifice de ambalaje de unică folosință, cum ar fi ambalajele miniaturale ale hotelurilor destinate produselor de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

Interdicție a substanțelor chimice indestructibile și bisfenolului A

Pentru a proteja sănătatea publică, deputații propun interzicerea utilizării așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” și a bisfenolului A în ambalajele destinate contactului cu alimentele. Aceste substanțe, cum ar fi perfluoroalchilatele și polifluoroalchilatele sau PFAS, vor fi interzise pentru a asigura siguranța alimentelor și a consumatorilor.

Promovarea opțiunilor de reutilizare și reumplere

Deputații propun clarificări privind cerințele referitoare la reutilizarea sau reumplerea ambalajelor, în direcția promovării opțiunilor de reutilizare și reumplere pentru consumatori. Distribuitorii finali de băuturi și alimente ambalate, precum hoteluri, restaurante și cafenele, ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a folosi propriile recipiente.

Colectarea și reciclarea eficientă a deșeurilor de ambalaje

Noile reguli impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, respectând criterii riguroase ce vor fi stabilite în legislația secundară. Se prevăd derogări temporare, inclusiv pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară. Deputații își propun să se asigure că, până în 2029, 90% din materialele conținute în ambalaje să fie colectate separat în statele membre ale Uniunii Europene.

Ambalajele, sursă de deșeuri

Sectorul de ambalaje din Uniunea Europeană a devenit o sursă tot mai semnificativă de deșeuri, generând o creștere de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare cetățean european a generat în medie 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, cu o estimare de creștere la 209 kg în 2030. Adoptarea acestui raport reflectă răspunsul Parlamentului la așteptările cetățenilor privind construirea unei economii circulare și găsirea soluțiilor pentru gestionarea ambalajelor nesustenabile.

Te-ar putea interesa si: