Vouchere de 250 lei și pachete cu alimente în 2024: Cine beneficiază?

Vouchere de 250 lei și pachete cu alimente în 2024: Cine beneficiază?

author
2 minutes, 45 seconds Read

Vouchere de 250 lei și pachete cu alimente în 2024: Cine beneficiază?

Guvernul României a anunțat că și în anul 2024 se vor acorda vouchere în valoare de 250 de lei și pachete cu alimente pentru persoanele vulnerabile din țară. Această măsură vine ca o continuare a beneficiilor acordate în acest an, astfel încât cei care au primit aceste ajutoare vor putea să se bucure și în anul viitor.

Vouchere de 250 de lei și pachete cu alimente pentru persoanele vulnerabile

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că măsura acordării de vouchere pentru alimente va fi prelungită și în anul 2024. Astfel, persoanele vulnerabile din țara noastră vor primi vouchere în valoare de 250 de lei o dată la două luni, pe cardurile sociale.

Programul de vouchere pentru alimente va continua și în anul viitor, având aceeași periodicitate, la fiecare două luni. De asemenea, va continua și programul privind pachetele alimentare destinate persoanelor vulnerabile. Acest program era programat să se încheie în anul 2023, însă va fi prelungit cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027.

Asigurarea bugetului pentru cheltuielile sociale

Întrebarea legată de modul în care bugetul suportă toate aceste cheltuieli a fost pusă ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu. Acesta a dat asigurări că există fonduri suficiente și că pensionarii nu trebuie să fie privați de drepturile lor.

Adrian Câciu a subliniat că pensionarii au cotizat timp de 35 de ani și că este vorba despre drepturile cetățenilor. El a făcut un apel la toți politicienii să trateze pensionarii cu respect și să le acorde drepturile cuvenite. Ministrul a precizat că, în calitate de fost ministru al Finanțelor, a găsit resursele financiare necesare pentru a susține aceste măsuri și că banii vor fi prevăzuți în legea bugetului de stat.

Cine beneficiază de vouchere pentru alimente în 2024

Voucherele sociale pentru alimente și mese calde vor fi acordate următoarelor categorii de persoane:

– Pensionarii sistemului public de pensii;

– Pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale;

– Beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

– Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu;

– Familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;

– Familii monoparentale;

– Persoanele și familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– Persoanele fără adăpost.

Cine primește pachete cu alimente

Pachetele cu alimente vor fi distribuite în toată țara și vor ajunge la următoarele categorii de persoane:

– Familii și persoane singure cărora li s-a stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;

– Familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

– Persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață, precum victime ale calamităților sau persoane dependente;

– Persoanele care locuiesc în așezările informale.

Aceste măsuri vin în sprijinul persoanelor vulnerabile din România, oferindu-le un ajutor financiar și alimentar necesar pentru a face față dificultăților pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Guvernul României demonstrează astfel preocuparea pentru bunăstarea cetățenilor și implementează programe sociale menite să asigure un nivel minim de trai pentru toți românii.

Te-ar putea interesa si: