Noua tulpină Covid: simptomele "nepotului lui Omicron"

Noua tulpină Covid: simptomele „nepotului lui Omicron”

author
1 minute, 37 seconds Read

Noua tulpină Covid: simptomele „nepotului lui Omicron”

O nouă tulpină extrem de contagioasă a virusului Covid-19 a fost identificată

Experții au numit această nouă variantă „nepotul lui Omicron” datorită gradului său ridicat de contagiozitate. Datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că varianta HV.1 este cea mai dominantă tulpină în Statele Unite, reprezentând aproximativ un sfert din toate cazurile. Tulpina Eris, cunoscută și sub denumirea EG.5, reprezintă aproximativ 22% din cazuri.

Caracteristici și simptome ale noii tulpini Covid

Pot exista diferențe între cele două variante ale virusului, iar majoritatea acestor mutații fac ca virusul, inclusiv HV.1, să se poată răspândi mai eficient de la o persoană la alta, conform directorului de virologie de la Clinica Mayo, Matthew Binnicker. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, afirmă că HV.1 poate fi comparat cu un nepot al lui Omicron și că întreaga familie Omicron se caracterizează prin nivelul ridicat de transmitere.

Simptomele acestei noi tulpini includ dureri în gât, congestie sau senzație de înfundare, curgere a nasului, tuse, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, febră sau frisoane.

Importanța vaccinării împotriva Covid-19

Medicii recomandă vaccinarea împotriva Covid-19 pentru a se proteja de infecțiile severe care pot afecta sănătatea. Chiar și în fața apariției noilor tulpini, vaccinurile pot ajuta la reducerea gravității bolii și la prevenirea complicatiilor.

OMS avertizează că Covid-19 rămâne o amenințare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că Covid-19 rămâne o amenințare și la patru ani de la apariția sa. Această boală a făcut milioane de victime și a avut un impact puternic asupra economiei mondiale. Chiar dacă nu mai este considerată o prioritate, este important să continuăm să fim vigilenți și să respectăm măsurile de prevenție pentru a controla răspândirea virusului.

Te-ar putea interesa si: