Servicii stomatologice decontate pentru o categorie specifică

Servicii stomatologice decontate pentru o categorie specifică

author
1 minute, 32 seconds Read

Servicii stomatologice decontate pentru persoanele diagnosticate cu autism

Camera Deputaților a adoptat un proiect care prevede modificarea Legii 151/2010, astfel încât persoanele diagnosticate cu autism să beneficieze de servicii stomatologice decontate. Această măsură vine în sprijinul unei categorii specifice de persoane care au nevoie de îngrijire și tratament dental specializat.

Servicii integrate pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

Pe lângă serviciile stomatologice, persoanele cu tulburări din spectrul autist vor beneficia și de alte servicii specializate integrate în domeniul sănătății, educației și sociale. Acestea includ depistarea activă precoce, diagnosticul clinic psihiatric și evaluarea clinică psihologică, tratamentul psihofarmacologic, intervențiile specializate precoce, psihoterapia cognitiv-comportamentală, consilierea părinților și a familiei, fizioterapia, precum și alte intervenții specializate și servicii educaționale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

Echipa multidisciplinară de furnizare a serviciilor

Furnizarea acestor servicii specializate integrate se va realiza prin intermediul unei echipe multidisciplinare. Aceasta este formată din medici de familie, medici specialiști, asistenți sociali, psihologi acreditați în specialitatea psihologie clinică, consilieri psihologici, psihoterapeuți, logopezi, analiști comportamentali, kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, profesori de cultură fizică medicală, stomatologi, psihopedagogi speciali, terapeuți ocupaționali și psihologi atestați.

Modificarea normelor metodologice

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, normele metodologice de aplicare a Legii 151/2010 vor fi modificate în mod corespunzător. Aceste norme sunt aprobate prin Ordinul comun al ministrului Sănătății, al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, al ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Această modificare legislativă vine în întâmpinarea nevoilor speciale ale persoanelor diagnosticate cu autism, asigurându-le accesul la servicii stomatologice decontate și la alte servicii specializate integrate.

Te-ar putea interesa si: