Fonduri europene ilegale într-un spital mare din România în timpul pandemiei

Fonduri europene ilegale într-un spital mare din România în timpul pandemiei

author
2 minutes, 34 seconds Read

Fonduri europene ilegale într-un spital mare din România în timpul pandemiei

Un scandal de amploare a izbucnit în România, după ce DNA a descoperit că fonduri europene au fost folosite ilegal în timpul pandemiei la Spitalul Municipal din Caracal. Conducerea unității sanitare, compusă din managerul Radu Dumitru Liviu și directorul financiar Mitran Marian, a fost trimisă în judecată sub acuzația de folosire abuzivă a acestor fonduri.

Fonduri europene, folosite ilegal în pandemie

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, managerul Spitalului Municipal Caracal, Radu Dumitru Liviu, și directorul financiar-contabil, Mitran Marian, au utilizat în mod abuziv fonduri europene în valoare de 740.000 de lei. Aceștia ar fi împărțit banii cu 136 de persoane sub forma unor stimulente de risc.

Cei doi au fost trimiși în judecată sub control judiciar pentru mai multe fapte, printre care abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente false.

Informații fictive pentru a obține banii de la CNAS

Potrivit DNA, Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian sunt acuzați că au redactat și semnat mai multe documente în care au introdus informații fictive, pe care le-au trimis către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în scopul decontării. Aceste manevre au dus la obținerea nejustificată de către Spitalul Municipal Caracal a sumei de 740.000 de lei din fonduri europene.

Ulterior, cei doi inculpați au dispus în mod nelegal acordarea a 326.250 de lei sub formă de stimulente de risc către 136 de persoane, sume la care aceștia nu aveau dreptul conform regulamentelor. De asemenea, managerul spitalului ar fi omis să acorde stimulentele de risc în valoare totală de 45.000 de lei pentru 19 persoane care erau îndreptățite să beneficieze de acestea.

Acuzații aduse șefului Spitalului Caracal

Radu Dumitru Liviu, managerul Spitalului Municipal Caracal în perioada faptelor, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente false în vederea obținerii frauduloase a fondurilor europene destinate luptei împotriva pandemiei. Acesta este acuzat că a obținut un folos necuvenit pentru sine și alte persoane prin intermediul acestor fonduri.

Acuzații aduse directorului financiar

Mitran Marian, directorul financiar-contabil în cadrul Spitalului Municipal Caracal în perioada faptelor, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente false în vederea obținerii frauduloase a fondurilor europene destinate luptei împotriva pandemiei. El este acuzat că a contribuit la utilizarea abuzivă a acestor fonduri și la împărțirea nejustificată a sumelor către persoanele implicate.

Potrivit informațiilor, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile care aparțin celor doi inculpați.

Această situație ridică semne de întrebare cu privire la transparența și controlul utilizării fondurilor europene în România, în special în perioadele de criză. Autoritățile trebuie să investigheze cu rigurozitate astfel de cazuri și să asigure că aceste fonduri sunt folosite în mod corect și eficient pentru a combate pandemia și a proteja sănătatea cetățenilor.

Te-ar putea interesa si: