Împrumuturi fără dobândă: cum le putem obține?

Împrumuturi fără dobândă: cum le putem obține?

author
2 minutes, 3 seconds Read

Împrumuturi fără dobândă: cum le putem obține?

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ care modifică și completează articolul 72 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Această lege prevede că autoritățile deliberative pot acorda împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă.

Împrumuturi fără dobândă din bugetul local

Noul act normativ introduce posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autoritățile deliberative și în cazul implementării unor proiecte cu finanțare nerambursabilă de către instituțiile subordonate. Conform legii, „autoritățile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenție și pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”.

Termen de rambursare

Potrivit actului normativ, împrumuturile trebuie rambursate integral în termen de un an de la data acordării, cu excepția celor pentru care termenul de rambursare este data restituirii tranșei finale din partea finanțatorului. În acest caz, termenul de rambursare este de 5 zile lucrătoare de la primirea tranșei finale.

De ajutor în cazul proiectelor cu finanțare europeană

Inițiatorii acestui act normativ, format din 50 de parlamentari PSD, PNL și UDMR, susțin că legislația actuală nu permite ordonatorilor principali de credite să acorde împrumuturi instituțiilor subordonate, cu excepția momentului înființării acestora. Modificarea adusă legii nr. 273/2006 vine în întâmpinarea nevoii de disponibilitate financiară a instituțiilor subordonate ordonatorilor principali de credite în cazul obținerii finanțărilor nerambursabile de la bugetul de stat sau în urma depunerii de proiecte cu finanțare europeană.

Problemele instituțiilor beneficiare

Inițiatorii explică că, în prezent, instituțiile subordonate ordonatorilor de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanțare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat. Cu toate acestea, în implementarea proiectelor de investiții, instituțiile se confruntă cu dificultatea de a asigura disponibilitățile financiare necesare până la rambursarea din partea finanțatorului. De multe ori, aceste instituții nu pot acoperi costurile care se recuperează ulterior din veniturile proprii.

Această modificare legislativă vine în sprijinul instituțiilor subordonate ordonatorilor principali de credite, oferindu-le posibilitatea de a obține împrumuturi fără dobândă din bugetul local pentru implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Astfel, se creează oportunitatea de a accesa fonduri necesare pentru dezvoltarea comunităților locale și implementarea proiectelor de interes public.

Te-ar putea interesa si: