Controale naționale. Mii de persoane cu dizabilități false.

Controale naționale. Mii de persoane cu dizabilități false.

author
1 minute, 53 seconds Read

Controale naționale: Mii de persoane cu dizabilități false

Ministerul Muncii a dispus controale de amploare în întreaga țară pentru a verifica dosarele de dizabilitate, după ce au apărut suspiciuni cu privire la existența a sute de mii de persoane cu dizabilități false.

Suspiciuni asupra dosarelor de dizabilitate

Potrivit unor surse guvernamentale citate de stiripesurse.ro, în prezent există aproximativ 870.000 de persoane cu dizabilități în România. Cu toate acestea, există suspiciuni că o mare parte dintre aceste dosare sunt problematice sau chiar întocmite în fals.

Un exemplu în acest sens provine din județul Ilfov, unde în urma unei sesizări s-a verificat un eșantion de 1.700 de dosare, iar peste 1.400 dintre ele au fost găsite cu probleme.

Extinderea cercetărilor și reevaluarea medicală

În urma controalelor efectuate, au fost sesizate și alte instituții abilitate, precum comisiile medicale de evaluare și parchetele. Persoanele vizate vor fi supuse unei reevaluări medicale în perioada următoare.

Potrivit surselor guvernamentale, cercetările vor fi extinse în județele în care se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de persoane cu dizabilități.

Reacția liderilor politici

Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a comentat situația, exprimându-și îndoiala cu privire la numărul mare de persoane cu dizabilități existente în România.

„Avem o singură problemă: am ajuns la 800.000 de persoane cu handicap. Suntem pe primul loc în Europa. Eu nu cred acest lucru. Este total incorect, ca și cu cei cu concediile medicale, ca persoanele cu probleme medicale să suporte aceste discuții în spațiul public”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lege pentru protejarea persoanelor cu dizabilități

Recent, parlamentarii au luat decizia de a proteja persoanele cu dizabilități prin adoptarea unei legi care urmează să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Această lege prevede că certificatul de dizabilitate va deveni permanent pentru persoanele cu handicap ireversibil.

Deputații au votat în favoarea unui proiect de lege care elimină obligația persoanelor cu dizabilități de a participa la evaluările periodice ale comisiei specializate pentru a reînnoi certificatul lor.

Această lege are scopul de a înceta umilirea persoanelor cu dizabilități și de a le oferi un statut legal clar și permanent în societate.

Te-ar putea interesa si: