Creșterea salariului minim: Explicațiile lui Marcel Boloș și premierul Ciolacu

Creșterea salariului minim: Explicațiile lui Marcel Boloș și premierul Ciolacu

author
2 minutes, 25 seconds Read

Creșterea salariului minim: Explicațiile lui Marcel Boloș și premierul Ciolacu

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au oferit explicații cu privire la creșterea salariului minim și alinierea veniturilor angajaților români cu cele europene. Aceste declarații au venit în urma adoptării unei serii de măsuri fiscale destinate mai multor categorii de salariați.

Când va crește salariul minim și îl va ajunge la nivel european

Salariul minim pe economie în România pentru anul 2023 este de 1898 lei net, echivalentul a 3000 lei brut. Aceasta situează România pe locul trei în Europa în ceea ce privește salariul minim, fiind depășită doar de Bulgaria și Letonia. Salariul minim brut din România, de 515 euro, este de aproximativ patru ori mai mic decât cel din Luxemburg, care este cel mai mare din Europa, fiind de 2257 euro.

Explicațiile ministrului Marcel Boloș

Întrebat despre egalizarea salariilor din România cu cele europene, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că acesta este un proces de durată. El a menționat că alinierea presupune o creștere economică și o dezvoltare concomitentă, precum și crearea de noi locuri de muncă și atragerea de investiții cu valoare adăugată mare. Ministrul a subliniat faptul că măsurile fiscale adoptate urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a oferi oamenilor de afaceri timpul necesar pentru a-și modifica planurile.

Marcel Boloș a mai explicat că măsurile dure luate au fost necesare din cauza nivelului uriaș de evaziune fiscală din România. Țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, ceea ce a impus luarea unor măsuri stricte pentru a disciplina zona de activități economice ilicite.

Declaratiile premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a promis că niciun român nu va fi afectat de legea austerității și că niciun venit nu va scădea. El a anunțat că salariul minim va crește, iar guvernanții intenționează să reducă impozitarea.

Ciolacu a subliniat că vor crește salariul minim și că legea austerității nu va avea un impact negativ asupra cetățenilor. De asemenea, premierul a menționat că guvernul are în plan reducerea impozitării pentru salariul minim.

Premierul a justificat și reintroducerea plății contribuțiilor sociale pentru mai multe categorii de angajați care erau scutite. El a subliniat importanța investițiilor în infrastructură, educație și sănătate și a declarat că nu se poate permite acordarea unor facilități fiscale în valoare de 75 miliarde de lei pentru angajați.

Astfel, creșterea salariului minim și alinierea veniturilor românilor cu cele europene reprezintă obiective importante pentru guvernul român, care dorește să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni și să atragă investiții cu valoare adăugată mare.

Te-ar putea interesa si: