Angajații Casele de Sănătate suspendă activitatea. Nemulțumirile lor.

Angajații Casele de Sănătate suspendă activitatea. Nemulțumirile lor.

author
4 minutes, 7 seconds Read

Angajații Casele de Sănătate suspendă activitatea. Nemulțumirile lor.

Protest în toată țara

Angajații din Casele de Sănătate își suspendă activitatea începând de joi, 2 noiembrie, sătui de nepăsarea autorităților față de problema salariilor. Zeci de mii de oameni care lucrează în aceste instituții cer o salarizare decentă și reclamă faptul că nu s-a făcut nimic pentru acest sistem.

Angajații din Casele de Sănătate își suspendă activitatea

Blocul Naţional Sindical (BNS) transmite că începând de joi, 2 noiembrie 2023, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată.

Ce le-au adus măsurile fiscale ale Guvernului

După asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public.

90% din salariaţii Casei şi-au exprimat acordul cu privire la acest protest

„Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenţia că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituţie a pierdut peste 25% din totalul salariaţilor din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluţie juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS judeţene şi OPSNAJ”, au mai transmis sindicaliştii.

Angajații din Casele de Sănătate din întreaga țară au decis să-și suspende activitatea începând cu data de 2 noiembrie. Această decizie a fost luată în semn de protest față de nepăsarea autorităților în ceea ce privește problema salariilor. Zeci de mii de angajați care activează în aceste instituții cer o salarizare decentă și reclamă faptul că nu s-a făcut nimic pentru a rezolva această problemă.

Protestul a fost anunțat de către Blocul Național Sindical (BNS) și va afecta Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Casele Județene de Asigurări de Sănătate și Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. Protestul va fi generalizat și nu are o durată determinată.

Nemulțumirea angajaților vine după luni de zile în care au încercat să găsească soluții pentru problema salarizării. Sindicaliștii susțin că, deși angajații din Casele de Sănătate au avut un rol crucial în gestionarea pandemiei de COVID-19, aceștia nu au beneficiat de nicio creștere salarială din 2018 până în prezent. În plus, sindicaliștii acuză faptul că soluțiile găsite de autorități au fost doar pentru alte categorii de salariați din domeniul sănătății, fără a lua în considerare și angajații din Casele de Sănătate.

Un alt motiv al nemulțumirii este legat de măsurile fiscale adoptate de Guvern. Conform sindicaliștilor, peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alte instituții din sistemul public ca urmare a acestor măsuri. Această migrație afectează grav funcționarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și a Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești în relația cu furnizorii de servicii de sănătate.

Protestul va afecta și activitatea de relații cu publicul, inclusiv procesarea documentelor venite de la furnizorii de servicii și de la companii. Sindicaliștii atrag atenția că 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.

Angajații din Casele de Sănătate cer o soluție juridică pentru a putea beneficia de salarii corecte. Aceștia susțin că resursele financiare necesare pentru salarii sunt deja prevăzute în bugetul CNAS și atrag atenția că în ultimii 4 ani instituția a pierdut peste 25% din totalul salariaților din cauza politicii salariale.

Te-ar putea interesa si: