Omar Hayssam dorește eliberarea. Istoria controversată a primului român condamnat pentru terorism.

Omar Hayssam dorește eliberarea. Istoria controversată a primului român condamnat pentru terorism.

author
2 minutes, 28 seconds Read

Omar Hayssam cere eliberarea și revizuirea condamnării pentru terorism

Omar Hayssam, fostul om de afaceri condamnat pentru terorism în mai multe dosare, a depus o cerere pentru eliberare condiționată. Judecătoria Moreni va analiza solicitarea miercuri, însă decizia nu va fi definitivă.

Judecătoria Moreni examinează cererea lui Omar Hayssam

Miercuri, Judecătoria Moreni va lua în discuție cererea de eliberare condiționată a lui Omar Hayssam. Sirianul este condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români din Irak, precum și în alte patru dosare penale. Hayssam solicită reducerea pedepsei sale, deși are deja cinci condamnări la activ, cu un total de 64 de ani de închisoare.

Omar Hayssam – primul român condamnat pentru terorism în ultimii 30 de ani

Omar Hayssam este primul român care a fost judecat și condamnat pentru terorism în ultimii 30 de ani în România. Implicarea sa în dosarul răpirii jurnaliștilor români din Irak i-a adus o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, după ce procurorii au demonstrat că avea legături cu grupările teroriste din Golful Persic și Orientul Mijlociu.

Scandalul evadării lui Omar Hayssam și demisiile în lanț

În 2006, înainte de pronunțarea sentinței definitive, Omar Hayssam a fost eliberat din arest pe baza unor documente medicale controversate care indicau o formă avansată de cancer. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, el a fugit din țară, provocând un scandal major. Pe fondul evadării sale, mai mulți oficiali importanți și-au dat demisia, printre care Radu Timofte (șeful SRI), Gheorghe Fulga (șeful SIE), Virgil Ardelean (șeful DGIPI) și Ilie Botoș (procuror general al României).

Afacerile controversate ale familiei Hayssam în România

Familia lui Omar Hayssam a avut afaceri în România încă din perioada comunistă. Unchiul său, Mohamed Farzat, a exportat tractoare în Siria prin intermediul unei societăți a fostei Securități. După Revoluție, Omar Hayssam a continuat afacerile în țară și a deschis mai multe firme, reușind să-și construiască relații importante.

Grupul de firme Manhattan, cu sediul pe Bd. Poligrafiei, a fost considerat cartierul general al afacerilor necurate ale lui Omar Hayssam în România. Prin intermediul acestuia, s-ar fi derulat tranzacții în valoare de sute de milioane de euro.

Influența politică a lui Omar Hayssam

Omar Hayssam a avut influență în lumea politică din România, fiind membru al PSD și finanțând partidul pentru o perioadă de timp. De asemenea, el a avut legături cu fostul președinte Ion Iliescu și l-a însoțit pe acesta în mai multe vizite oficiale în străinătate.

Decizia Judecătoriei Moreni cu privire la cererea de eliberare condiționată a lui Omar Hayssam va fi așteptată cu interes de opinia publică. Fostul om de afaceri rămâne una dintre cele mai controversate figuri din istoria recentă a României, iar decizia instanței va determina evoluția ulterioară a cazului său.

Te-ar putea interesa si: