Contact extraterestru: Dovezi științifice?

Contact extraterestru: Dovezi științifice?

author
2 minutes, 9 seconds Read

Contact extraterestru: Dovezi științifice?

Existența vieții extraterestre a fost subiectul nenumăratelor dezbateri timp de secole. Cu toate acestea, un studiu publicat recent sugerează că forme de viață extraterestre ar fi încercat să intre în legătură cu Pământul.

Ce dovezi există că extratereștrii încearcă să contacteze Pământul

Joeri van Leeuwen, cercetător la Universitatea din Amsterdam, a condus o echipă internațională de astronomi care a publicat un studiu în revista Astronomy & Astrophysics. Lucrarea detaliază descoperirea din 2019 a cinci rafale radio rapide (FRB), detectate după modernizarea radiotelescopului Westerbork Synthesis din Țările de Jos.

Rafalele radio rapide (FRB) sunt semnale radio scurte și intense, de origine cosmică, care durează doar câteva milisecunde, iar originea lor exactă este încă necunoscută.

Radiotelescopul Westerbork, care a fost dotat cu tehnologie de ultimă oră, a reușit să surprindă FRB-uri și să identifice direcția din care provin. Într-o perioadă de cinci săptămâni, astronomii au detectat cinci FRB-uri care călătoreau pe o distanță de aproximativ 4 miliarde de ani-lumină prin spațiu.

În drumul lor către Pământ, trei dintre cele cinci FRB-uri au traversat galaxia Triunghiului, care este situată la aproximativ 2,73 milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Aceste FRB-uri au traversat apoi galaxia Andromeda înainte de a ajunge în proximitatea Căii Lactee, galaxia noastră.

Cercetătorii susțin că aceste semnale ar putea să provină de la găuri negre, stele neutronice sau să fie create artificial de ființe inteligente, posibil extratereștri.

În 2017, cercetătorii de la Centrul Harvard – Smithsonian au sugerat că FRB-urile ar putea proveni de la transmițătoare extraterestre care alimentează sonde interstelare. Profesorul Avi Loeb de la institut a subliniat că este important să luăm în considerare și varianta creării acestor semnale în mod artificial de către extratereștri.

Studiul și cercetările viitoare

Cu toate că cele cinci FRB-uri au fost descoperite în 2019, informațiile au fost făcute publice abia în 2023, odată cu publicarea studiului.

Echipa profesorului van Leeuwen își propune acum să înțeleagă mai detaliat FRB-urile și să determine dacă aceste cinci semnale provin cu adevărat de la forme de viață extraterestre. De asemenea, cercetătorii recunosc faptul că este dificil de urmărit acest tip de semnal, însă ideea că ar putea proveni de la extratereștri este foarte intrigantă.

Posibilitatea găsirii altor forme de viață continuă să captiveze comunitatea științifică. Acest studiu oferă dovezi suplimentare că, cercetând Universul în detaliu, am putea găsi forme de viață extraterestre.

Te-ar putea interesa si: