Listă nouă: Românii pot ieși la pensie mai devreme!
Conform noii legi a pensiilor, mai mulți români se pot pensiona mai devreme. Se modifică astfel lista categoriilor de salariați care beneficiază de condiții deosebite și condiții speciale de muncă. Conform legii, aceștia ies cu patru, respectiv șase luni mai devreme la pensie pentru fiecare an lucrat.
Mai mulți români se pot pensiona mai devreme
Printre aceste modificări, se clarifică că munca în morgi este categorizată ca fiind în condiții deosebite de muncă, se elimină anumite profesii din domeniul artistic din categoria condiţiilor speciale de muncă, iar lista unităților care îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi incluse în categoria condiţiilor speciale de muncă se restrânge semnificativ.
Reguli pentru locurile de muncă în condiţii deosebite
În contrast, viitoarea lege introduce mai multe modificări legate de categoriile de locuri de muncă ce pot fi încadrate în condiții deosebite sau speciale. În primul rând, se impune un termen-limită pentru normalizarea condițiilor de muncă.
Prin urmare, locurile de muncă pentru care s-au obținut aprobări pentru încadrarea în condiții deosebite și ale căror aprobări au fost prelungite în conformitate cu prevederile legii anterioare intrării în vigoare a noilor reguli vor rămâne considerate ca fiind în condiții deosebite de muncă, conform legii, până când angajatorul să le normalizeze, dar nu mai târziu de data de 1 ianuarie 2035.
Reguli pentru locuri de muncă în condiţii speciale
În ceea ce privește reglementările pentru locurile de muncă în condiţii speciale, noua lege aduce câteva modificări semnificative. De exemplu, din categoria locurilor de muncă ce pot fi considerate condiţii speciale, se elimină mai multe activități artistice, cum ar fi dansatorul (această activitate a fost adăugată în listă în decembrie 2022), jonglerul, clovnul, călărețul de circ, dresorul de animale sălbatice și cascadorul.
În schimb, vor rămâne în lista locurilor de muncă ce pot fi considerate condiţii speciale activități precum cea a balerinului/solistului de balet, acrobatului, solistului vocal de operă și operetă sau instrumentistului la instrumente de suflat.
Mai mult, în sectorul construcției navale, se introduce precizarea că anumite activități (controlul nedistructiv cu radiații ionizante, izolarea cu vată minerală, galvanizarea, sablarea/zincarea, vopsitoria, sudura și altele) pot fi incluse în categoria condiţiilor speciale de muncă dacă acestea sunt desfășurate în interiorul navei.
În ceea ce privește activitățile desfășurate în unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, sunt eliminate activitățile de mentenanță și cele asimilate, dar rămân cele legate de producție.
O altă modificare propusă în cadrul proiectului noii legi a pensiilor se referă la scurtarea listei care conține unitățile care au obținut aprobare pentru îndeplinirea procedurilor și criteriilor de încadrare în condiţii speciale. Astfel, lista actuală care cuprinde 147 de unități va fi redusă la doar 47, deci cu o sută de unități mai puține.