Explicația lui Marcel Boloș despre noua formulă de calcul a pensiilor. Suma pensiilor românilor.

Explicația lui Marcel Boloș despre noua formulă de calcul a pensiilor. Suma pensiilor românilor.

author
1 minute, 41 seconds Read

Marcel Boloș explică noua formulă de calcul a pensiilor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat recent noua formulă de calcul a pensiilor și a prezentat impactul majorărilor asupra acestora. Potrivit declarațiilor sale, de la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor vor crește cel puțin cu rata inflației.

Bugetul României pentru pensionari

Marcel Boloș a subliniat că Ministerul Finanțelor a efectuat deja calcule pentru majorările de pensii. El a menționat că bugetul estimat pentru anul 2024 este de 16 miliarde de lei și că există un spațiu bugetar disponibil pentru indexarea pensiilor conform deciziei luate de coalitia de guvernare.

Suma totală pentru pensionari în 2024

Ministrul Finanțelor a dezvăluit că suma totală alocată pentru pensii în 2024 va fi de 126 miliarde de lei. Aceasta include cheltuielile actuale pentru pensii, în valoare de 110 miliarde de lei, la care se adaugă cele 16 miliarde de lei destinate majorărilor.

Ce promite premierul Ciolacu

În același timp, premierul Marcel Ciolacu a promis pensionarilor că vor beneficia de o majorare de cel puțin 13,8%. El a explicat că noua lege prevede indexarea pensiilor conform inflației anuale și că aceasta va fi votată în Parlament.

Valoarea majorărilor pentru pensionari

Conform noilor prevederi, aproximativ cinci milioane de pensionari vor primi o pensie majorată cu cel puțin 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024. Pensia minimă va fi majorată cu rata inflației, iar punctul de pensie va crește cu 240 de lei. Astfel, pensia minimă va crește cu cel puțin 151 de lei, de la 1.785 de lei la 2.025 de lei.

Această majorare va avea un impact semnificativ asupra aproape un milion de pensionari care trăiesc în prezent cu o pensie minimă de 1.125 lei, care va ajunge la 1.267 lei.

Astfel, pensionarii români pot fi optimiști în privința creșterii pensiilor și a îmbunătățirii nivelului lor de trai începând cu anul 2024. Cu toate acestea, este important ca guvernul să ia decizii responsabile și să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung.

Te-ar putea interesa si: