Românii evacuați din Fâșia Gaza au sosit în București! Premierul Marcel Ciolacu i-a însoțit în avion | VIDEO

Românii evacuați din Fâșia Gaza au sosit în București! Premierul Marcel Ciolacu i-a însoțit în avion | VIDEO

author
2 minutes, 51 seconds Read

Românii evacuați din Fâșia Gaza au sosit în București! Premierul Marcel Ciolacu i-a însoțit în avion | VIDEO

Românii care au fost evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță în București, miercuri seară. Aceștia au călătorit cu un zbor al companiei Tarom, operat din Cairo. Într-o mișcare neobișnuită, premierul Marcel Ciolacu i-a însoțit pe români în avion și a făcut primele declarații după aterizare pe Aeroportul Otopeni.

Evacuarea din Fâșia Gaza

Premierul Marcel Ciolacu a revenit în țară împreună cu 93 de cetățeni români și membri ai familiilor acestora care au fost evacuați din Fâșia Gaza. Aceștia au fost salvați și aduși în România cu un zbor special al companiei Tarom. Avionul a aterizat la Baza 90 Transport Aerian și a fost pilotat de căpitanul Rogoz Daniel și secundul Scărlătescu Alexandru Emil.

Măsuri de securitate

Românii cu dublă cetățenie care vin din Fâșia Gaza vor fi supuși unor interviuri de securitate realizate de Serviciul Român de Informații (SRI). Persoanele din avion vor fi evaluate de o echipă formată dintr-un medic generalist, un psiholog și un psihiatru.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu

La coborârea din avion, premierul Marcel Ciolacu a făcut câteva declarații referitoare la această acțiune de evacuare. El a subliniat că România nu lasă niciun român în urmă și că acesta este un semnal clar transmis către toți cetățenii. Premierul a menționat că au fost recuperați 129 de români, atât cei cu cetățenie română în România, cât și cei din Republica Moldova. De asemenea, a precizat că urmează o nouă aeronavă care va aduce în țară alți 51 de români.

Mulțumiri și continuarea acțiunii

Premierul a mulțumit Ministerului de Externe și tuturor instituțiilor statului român implicate în această acțiune de recuperare a românilor din Fâșia Gaza. De asemenea, a adăugat că a existat o conlucrare directă între Guvernul României și Președintele României. Marcel Ciolacu a apreciat și sprijinul acordat de statul Israel, Egipt, Qatar și Statele Unite ale Americii pentru reușita acestei acțiuni. El a anunțat că celula de criză de la Ministerul de Externe va funcționa până când toți românii din Fâșia Gaza care doresc să vină în România sau în Republica Moldova vor fi recuperați.

Continuarea evacuărilor

Un al doilea avion cu 36 de români la bord este așteptat să sosească din Egipt în această seară. Aceștia vor fi, de asemenea, sprijiniți de Ministerul de Externe pentru repatrierea în Republica Moldova.

Amânarea evacuării

Tot miercuri, evacuarea unui alt grup de 51 de cetățeni români și membri ai familiilor din Fâșia Gaza a fost amânată. Autoritățile israeliene și egiptene au închis punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru tranzitul persoanelor, motiv pentru care evacuarea a fost întârziată.

Aceasta este o acțiune importantă și necesară pentru a asigura siguranța și protecția cetățenilor români afectați de conflictul din Fâșia Gaza. Guvernul României și Ministerul de Externe continuă să lucreze îndeaproape pentru a aduce toți cetățenii români în siguranță.

Te-ar putea interesa si: