Antibioticele eliberate fără rețetă: opinia lui Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că există situații în care antibioticele se eliberează fără rețetă, atunci când este vorba despre o urgență și nu are cine face prescripția. În opinia sa nu se poate renunța deocamdată la această posibilitate cât timp nu se poate oferi acces complet la servicii medicale.
Există o mică portiță
Rafila a explicat că antibioticele se eliberează de obicei pe bază de prescripție, însă există o mică portiță care permite eliberarea fără prescripție pentru 48 de ore în caz de urgență. Aceasta este o soluție temporară în situațiile în care nu există un medic disponibil pentru a face prescripția. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că se încearcă găsirea unei soluții care să permită eliberarea fără prescripție doar în astfel de cazuri excepționale și să se elimine posibilitatea abuzului.
Specialiștii lucrează la ghiduri de bună practică
Rafila a evidențiat faptul că țările din Nordul Europei, unde se consumă puține antibiotice, au nivele foarte scăzute de rezistență la antibiotice. În schimb, țările din Sudul Europei, inclusiv România, au nivele ridicate de rezistență din cauza consumului excesiv de antibiotice. Pentru a combate această problemă, specialiști în microbiologie, epidemiologie și boli infecțioase au lucrat la ghiduri de bună practică în utilizarea antibioticelor.
Accesul limitat la servicii medicale
Ministrul Sănătății a explicat că nu se poate renunța deocamdată la eliberarea antibioticelor fără prescripție în caz de urgență, deoarece accesul la servicii medicale este limitat, mai ales în perioadele de weekend. Rafila a menționat că există doar câteva unități de primiri urgențe și centre de permanență care nu sunt întotdeauna accesibile. El a subliniat că atunci când se va putea oferi întregul pachet de servicii medicale și accesul la acestea, se va putea renunța la eliberarea fără prescripție a antibioticelor în caz de urgență.
Excesul te face imun la antibiotice
În luna martie a acestui an, ministrul Rafila a declarat că ia în considerare reglementarea vânzării antibioticelor prescrise pe bază de rețetă simplă. Un sondaj realizat de Comisia Europeană a arătat că trei din zece europeni sunt conștienți că utilizarea nenecesară a antibioticelor le poate face ineficiente și cunosc potențialele efecte secundare ale acestora. Cu toate acestea, în România, consumul de antibiotice rămâne ridicat, peste un sfert din populație luând antibiotice pentru orice răceală. Șapte din zece români nu fac nicio analiză înainte de a lua antibiotice pentru a afla ce tratament ar fi eficient.