Tensiuni crescute între Rusia și Moldova. Oficiali moldoveni interziși în Rusia.

Tensiuni crescute între Rusia și Moldova. Oficiali moldoveni interziși în Rusia.

author
2 minutes, 16 seconds Read

Tensiuni crescute între Rusia și Moldova. Oficiali moldoveni interziși în Rusia

Noi tensiuni între Moscova și Chișinău. Ministerul rus de Externe a anunţat că ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat luni pentru a fi informat că Rusia a interzis intrarea mai multor oficiali din Republica Moldova. Kremlinul susține că decizia a fost luată în legătură cu „persecuția în curs de motivare politică a mass-media în limba rusă din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile web ale acestora”.

Rusia a impus interdicție de intrare în țară pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova

Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov, a declarat că, indiferent de răspunsul Moscovei, Chișinăul își va menține poziția fermă împotriva dezinformării, a atacurilor hibride și a tentativelor de destabilizare a țării, transmite NewsMaker.

„Pot să confirm convocarea Ambasadorului Lilian Darii la Moscova și interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru 11 deputați. Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre”, a spus Zaharov.

Federația Rusă a anunțat pe 20 noiembrie că a impus interdicție de intrare în țară pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova, fără a oferi nume sau o listă concretă în acest sens. Decizia a fost anunțată de Moscova și transmisă ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darii, care a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe rus. Kremlinul susține că decizia a fost luată în legătură cu „persecuția în curs de motivare politică a mass-media în limba rusă din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile web ale acestora”.

Noi tensiuni între Moscova și Chișinău

Din lista oficialilor interziși în Rusia fac parte 11 deputați ai partidului de guvernare al Maiei Sandu, PAS.

Trebuie spus că, de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, mai multe portaluri au fost blocate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău pentru manipulare și dezinformare. Și în anul 2023, SIS a emis periodic ordine de blocare a resurselor online care „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova.

Numai în luna octombrie, înaintea alegerilor locale generale, au fost blocate peste 50 de pagini web: 22 site-uri pe 24 octombrie și alte 31 – pe 30 octombrie. Directorul SIS, Alexandru Musteața, preciza că o bună parte din portalurile web blocate în octombrie erau „direct gestionate de către Federația Rusă”.

Te-ar putea interesa si: