Proiect: Sistemul de pensii și modificarea plafoanelor de plată în numerar la ședința de Guvern

Proiect: Sistemul de pensii și modificarea plafoanelor de plată în numerar la ședința de Guvern

author
1 minute, 27 seconds Read

Sistemul de pensii va suferi modificări importante

În cadrul ședinței de Guvern de joi, vor fi discutate mai multe proiecte legate de sistemul de pensii și de plafoanele de plată în numerar. Aceste măsuri au ca scop îmbunătățirea sistemului de pensii și ajustarea limitelor de plată în numerar.

Modificarea legislației privind pensiile

Proiectul legii sistemului public de pensii va fi aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 9 noiembrie. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că acest proiect va fi adoptat de către Legislativ până pe 20 noiembrie. Pentru implementarea acestui proiect începând cu 1 septembrie, este necesară o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei. Astfel, pensiile vor crește anul viitor de două ori: la 1 ianuarie prin indexare cu 13,8% și la 1 septembrie prin recalculare conform legii. Punctul de pensie va crește la 2.032 de lei.

Modificarea plafoanelor plăților în numerar

Premierul Marcel Ciolacu a promis că va solicita revizuirea prevederilor inițiale ale proiectului privind limitarea plăților numerar după discuții cu oameni simpli și antreprenori. În cadrul coaliției, s-au anunțat două excepții aprobate pentru limita plăților în numerar. Astfel, plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi.

Limitele plăților cash

După adoptarea noilor măsuri, limitele plăților cash vor fi următoarele:

– 50.000 lei numerar în casa de marcat

– 10.000 lei avansuri pentru decontare

– 10.000 lei cash de la persoană fizică la persoană juridică (de la 5.000 lei)

– 5.000 lei plăți între persoane juridice (de la 10.000 lei)

– 10.000 lei plăți cash&carry

Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra sistemului de pensii și vor aduce îmbunătățiri în domeniul asistenței sociale.

Te-ar putea interesa si: