Creștere a pensiilor românilor în 2024, anunță Ministrul Muncii!

Creștere a pensiilor românilor în 2024, anunță Ministrul Muncii!

author
1 minute, 54 seconds Read

Creștere a pensiilor românilor în 2024, anunță Ministrul Muncii!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că pensiile românilor vor crește începând cu anul 2024, în urma adoptării noii legi a pensiilor care are scopul de a corecta inechitățile din sistem. Această măsură legislativă este considerată o formă de respect pentru cei care au muncit și muncesc în România.

Pensiile românilor vor crește din 2024, spune Bucura Oprescu

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministrului Muncii, noua lege a pensiilor corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, precum și elimină plafonul de 9,4% din PIB care limita majorarea veniturilor seniorilor. Adoptarea acestei legi va duce la eliminarea acestui plafon până în anul 2070.

Adevărul este unul singur: pensiile românilor vor crește

Ministrul Muncii subliniază că indiferent de ceea ce se spune în spațiul public, adevărul este unul singur: pensiile românilor vor crește. De la 1 ianuarie 2024, veniturile pensionarilor vor fi majorate cu rata inflației, estimată la peste 13%. De asemenea, este anunțată o a doua creștere a pensiilor în septembrie 2024, cu procentul majorărilor urmând să fie comunicat ulterior.

Noile pensii recalculate vor fi primite din luna septembrie a anului viitor

Ministrul Muncii a mai adăugat că din luna septembrie 2024, românii vor începe să primească pensiile recalculate în funcție de contributivitate. Aceasta înseamnă că se rezolvă inechitățile existente, astfel încât pensiile să fie egale pentru contribuții și muncă egală. În plus, în baza de calcul vor fi incluse toate veniturile obținute de pensionari, precum acordul global, sporurile nepermanente și al 13-lea salariu.

Această reformă a sistemului de pensii este considerată sustenabilă și va aduce stabilitate acestui domeniu în România. De asemenea, reforma este importantă și pentru salariați, deoarece recompensează munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.

Adoptarea noii legi a pensiilor în Camera Deputaților a fost aprobată cu 199 de voturi „pentru”, demonstrând astfel sprijinul parlamentarilor pentru creșterea pensiilor românilor.

Ministrul Muncii a încheiat prin mulțumirea adresată colegilor din Ministerul Muncii și din Casa Națională de Pensii Publice pentru mobilizare, precum și parlamentarilor pentru votul acordat în beneficiul românilor.

Te-ar putea interesa si: