Alocațiile cresc din 2024: 678 lei pentru cine primește.

Alocațiile cresc din 2024: 678 lei pentru cine primește.

author
2 minutes, 9 seconds Read

Alocațiile cresc din 2024: 678 lei pentru cine primește

Președintele Klaus Iohannis a aprobat actul normativ prin care cuantumul alocațiilor va crește începând cu data de 1 ianuarie 2024. Această decizie vine în urma indexării anuale a alocațiilor, bazată pe rata medie a inflației. Astfel, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, vor primi cea mai mare alocație.

Alocațiile cresc de la 1 ianuarie 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului privind indexarea anuală a alocației de stat pentru copii. Aceasta prevede că începând cu luna ianuarie 2023, cuantumul alocației va fi indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflației. Această rată este comunicată de Institutul Național de Statistică și reprezintă indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior.

Argumentele pentru creșterea alocațiilor includ creșterea inflației și majorarea prețurilor pentru toate categoriile de bunuri și servicii, scăderea puterii de cumpărare a familiilor cu copii și a persoanelor cu dizabilități, precum și necesitatea asigurării fondurilor necesare pentru plata acestora. De asemenea, se subliniază că alocația de stat este destinată unui număr mare de copii și persoane cu handicap, iar întârzierea acordării acestor drepturi poate conduce la nemulțumiri sociale.

Cu cât cresc alocațiile

În prezent, alocația pentru copii are următoarele valori:

– 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

– 631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Conform calculelor Mediaflux, dacă ar fi să aplicăm majorarea de 7,5% prognozată de BNR pentru rata inflației în 2023, alocațiile din 2024 ar urma să fie:

– 275 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

– 678 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Alocația de stat este acordată copiilor până la vârsta de 18 ani și tinerilor peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau școală profesională, până la terminarea studiilor. De asemenea, aceasta se acordă și majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituții de învățământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.

Te-ar putea interesa si: